”Fjende til styrbords, gør missiler klar og affyr!!”

Femårige Malthe drejer en omgang på den fastgjorte kontorstol, mens hans hænder farer over det glasindrammede søkort, og hans øjne er klistret til den sort/hvide fjernssynskærm, hvor prikker symboliserer fjendtlige krigsskibe på vej ind i dansk farvand.

Vi er på besøg på fregatten Peder Skram, hvor det er helt i orden at kravle ind i kanontårnet, røre ved granaterne, pille ved missilerne og beundre de enorme torpedorer, mens en af de vidende frivillige guider fra Fregattens Venner, viser beredvilligt igennem de meniges banjer og kaptajnens nærmest luksuriøse kahytter med egen kok, for hvis chefen ikke spiste for sig selv, så ville det lægge en dæmper på besætningens mulighed for at få luft for uenighed.

Selvom Peder Skram også er historien om et vildfarent missil, der pulveriserede en række sommerhuse ved Lumsås ved en fejl, så er Malthe og hans 13-årige storebror ganske imponerede over, at få lov til frit at rende rundt i det enorme kommandoskib, der under den kolde krig var tiltænkt en helt afgørende rolle i den danske og vesttyske marines invasionsforsvar.

Sammen med torpedomissilbåden Sehested, der blev kaldt Danmarks ondeste krigsskib, og den klaustrofobiske perle, ubåden Sælen, er museet på Holmen et anderledes levende museum, som vækker historiens interesse og krigsskibets fascination i drengenebørnene i vores familie.

Den klejne ubåd syner måske en anelse besynderlig og gammeldags, men når man sammen med den særdeles vidende kvindelige omviser og bukket sammen af ubådens klasutrofobiske indre, her er det virkelig en gevinst at være barnestørrelse, så er turen igennem ubåden en stor oplevelse.

Den stadig intakte diesellugt og det faktum at ubåden er den eneste danske ubåd, der nogensinde har været i rigtig krig, nemlig i Irak i 2003, gør at vi alle gribes af en gysende fascination, og fortællingen om besætningens hverdag flere måneder i den lille ubådskrop gør det til nogle særdeles spændende timer.

I det hele taget er det lidt utraditonelle museum absolut et besøg værd, men skal man have teenagepiger med, så er det min erfaring, at der skal en del forklaring og overtalelse til på forhånd, for det her er en perle primært for drenge og mænd.

Museumsskibene ligger på Marinestation København, Nyholm, yderst på Holmen.

Se også www.skibepaaholmen.dk

Malthe er en anelse usikker, mens han står ved det blankpolerede missil, for kan det stadig eksplodere?

Malthe er en anelse usikker, mens han står ved det blankpolerede missil, for kan det stadig eksplodere?

29. februar, 2016

Posted In: Aktuelt forsiden, Danmark, Museer og udstillinger

Tags: ,

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com