Den 10.april 1864 bragede kanonrøgen i luften over Dybbøl Banke på Als i Sønderjylland. Danske soldater stod klar i deres mørke uniformer. Klar til kamp med fjenden fra det store land i syd.

I 2020 befinder vi os på Dybbøl Banke, og kan se over til Broagerland. Her slog krudtrøg op fra preussiske belejringskanoner i de krigshede dage i 1864. I buer fløj salver af granater over vandet. Et blokhus skudt i brand tæt på hvor vi står, og det er ikke svært at forestille sig det kaos, der opstod, da soldaterne i skansen forsøgte at hindre branden i at nå et nærliggende krudtmagasin.

Som man står der på Dybbøl Banke, og ser ud over de stenmarkerede skanseanlæg, så er det nemt at forestille sig de dramatiske dage under de to slesvigske krige først i 1848, siden 1864. Fornemmelsen er der, krigens rædsel bader sine glimt i fortællingerne og gravpladserne.

Bag soldaterne tronede Dybbøl Mølle. Opført i 1744, men i 1800 nedbrændt efter et lynnedslag. Genopbygget blev den i 1848 observationspost for danske soldater i den første slesvigske krig, og i 1868 var den gal igen. Preussiske og østrigske soldater gik over Ejderen og blev mødt af den danske hær ved Dannevirke, og området vrimlede igen med soldater. Danske officerer flyttede ind på møllen, hvor møllerparret Margrethe og Jørgen Hansen tog sig godt af dem.

Den 10.april 1864 bragede en preussisk granat gennem møllens tag, og den nedbrændte endnu engang. Det danske nederlag på krigsmarken var en kendsgerning. Danmark mistede de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg. Her er det godt nok nemt, at tænde en interesse for danmarkshistorien.

Dybbøl Mølle blev et symbol på dansk udholdenhed, og den dag i dag er møllen formodentlig et af de stærkeste nationale symboler, som politiske partier, sangere og smarte reklamefolk gerne udnytter i egen interesse. En velbesøgt attraktion, som kan vække de fleste børns interesse, og som giver et sus i mavesækken, for det var her det hele skete, og så er møllen, selvom det ikke er den oprindelige bygning, en statelig, smuk og imponerende møllebygning.

Hatloft, stjernehjulsloft, kværnloft, tudeloft og undermøllen. Det er nemt at forfalde til begejstring over den nuværende mølles fascinerende mekanik, men det er også lidt forvirrende, for nok er møllen smuk, men dens virkelige styrke er historien om, hvordan en mølle blev et af de mest kraftfulde nationale symboler i landet, og den fortælling dyrkes kun ganske perifert i mølleudstillingen

Foran møllen breder Dybbøl Banke sig til gengækld med stenmarkeringer, hvor unge mænd mistede livet, blev sårede for livet eller mistede forstanden i et flammehav. Et monument over kriges tåbelighed, men også et sted at mindes og forstå, hvad det er for en historie, der har skabt Danmark.

I dag er ”must see” sted, indrammet af gode beskrivelser , et super museum og ikke mindst Dybbøl mølle.

10. oktober, 2020

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com