Ide og foto: Majbritt Andersen, Borneferie.dk

Det tørre kvas finder vi under grantræet og trækævlerne kløves og lægges sirligt, så det er klar til at skabe det bål, der skal gives os de flotteste lerperler.

Klæbrige skumfidusser, snobrød, pandekager eller en lækker simregryde til aftensmaden. Havebålet kan det hele, men nu er det ikke for mavens skyld vi tænder op. Vi skal lege med brændt ler.

Leret er almindeligt dekorationsler fra blomsterafdelingen i det lokale byggemarked, men kan også findes i naturen, og her skal I kigge efter fed muldjord og grave dybt.

Husk også, at have:

-Et par gamle kagedåser.

– Redskaber til at lave mønstre i leret med. Her er det kun fantasien som sætter grænser, og en lille selvfundet pind fra naturen er også fin. Vi brugte nogle meget ”unaturlige” redskaber som et fondant-dekorationssæt, fået i gave men aldrig blevet brugt, så nu kunne det rigtig blive nyttig.

-Vi havde også noget savsmuld, som vi havde fået lov at tage fra en bunke i byggemarkedets trælastafdeling. Savsmuld og hø som bruges i hamsterburet er også fint, eller nogle helt tørre blade fundet i naturen.

Først skal der trilles kugler på størrelse med en pebernød, nogle mindre, andre blev lidt større, men i hvert fald sådan cirka.

Find en lille pind at stikke igennem hver kugle. En tændstik kan bruges, hvis man ønsker ensartede huller. Pinden forkuller under brændingen, og så er der et fint hul tilbage. Pinden er også god at holde på, når man vil forme og dekorere perlen. Og det er her fantasien rigtig kommer i spil. Man kan lave lange, korte, runde eller snoede. Med og uden mønstre. Aftryk med ting fra naturen kan også bruges, eks. sneglehuse eller muslingeskaller, som giver flotte perler.

Sådan gør du, når perlerne skal brændes:

Kagedåsen fyldes ca. 1/3 op med savsmuld, og perlerne lægges i. De MÅ ikke røre ved hinanden, derefter låget på, og så skal dåsen stilles forsigtig ind i bålet, hvor der er gjort plads til den – det er en voksen opgave!!

Der behøver ikke at være store flammer i bålet, nogle gode store glødestykker kan lægges rundt om dåsen, så den får god varme.

Når vi laver perler eller andre små ting, er der gode chancer for at de holder sig hele i brændingen, når vi vælger at brænde den våde ler. Vi har også prøvet at lave flade ”amuletter” eller mønter med runetegn eller mønster på, nogle knækkede, andre holdt sig hele.

Har I god tid, eller planlægger dagene, kan I lave perler og lerting den ene dag, og så brænde det den næste, så har man muligheden for at gøre perlerne helt glatte og blanke, ved at glitte dem med bagsiden af eksempelvis en teske, når de er blevet helt tørre, hvorefter de lægges i kagedåsen på samme måde.

Når brændingen sker i kagedåsen, uden ilt, vil perlerne blive helt sorte. Savsmuld, hø eller de tørre blade vil brænde og være forkullede når I åbner dåsen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hvor længe de skal stå i bålet afhænger af hvor store perlerne er. Man kan prøve med 20-30 min. Så tjekke hvordan det ser ud, og eventuelt stille dåsen ind i bålet igen, hvis de ikke er blevet helt sorte.

PAS PÅ, både kagedåsen og lerperlerne er MEGET varme. Brug nogle gode redskaber til at flytte på dåsen, og tag grydelappehandsker på.

Perlerne kan tages op af dåsen med en tang, og lægges til afkøling et sted hvor små fingre eller tæer ikke får fat på dem. Når de er afkølede, kan man puste asken af, eventuelt børste dem rene med en pensel, eller anden blød børste.

Det er ikke nødvendigt, men en mulighed er at gnide voks på perlerne, så får de en blank overflade. Så er de klar til at sætte på en lædersnor eller andet man synes de skal hænge i. Kan laves til halskæder, med enkelt vedhæng eller flere på række. Eller små perler kan sættes på armbånd.

Måske også som en lille nøglering eller andet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sådan bygger du et hurtigt havebål op:

Vi bygger bålet som en pyramide. Start med små tørre kviste, spåner eller lidt avispapir, eller en blanding. Placer det midt i bålstedet, spm kan være udgravet og gerne omkranset af nogle større sten. Placer det, så det ligner en lille pyramide – avispapiret nederst – og sæt ild til.

Når flammerne har fat i træet, så lægges nogle større stykker træ på og sådan fortsætter I, til den ønskede bålstørrelse er nået. Når ilden har godt fat kan I vælte pyramiden med et stykke brænde. I skal være indstillet på, at der skal pustes en del til ilden undervejs.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

2. januar, 2019

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com