Vikingerne tjærede næppe deres reb, før de drog ud på togt, men man ved, at de formentlig brugte hamp, for der er fundet hampefrø i en skindpung fra vikingetiden.

Solen har stillet sig højest på himlen, vinden er sendt udenbys og luften er smækfyldt med kraftig tjæreduft, der kommer fra et kuld voksne mænd og en kvinde, der tjærer tykke torv på Vikingeskibsmuseets udendørsarealer i Roskilde.

”Lugten af tjære minder om snarlige sejlture,” lyder det fra en bredhoftet mand, og vores tanker ”rejser” hurtigt mod historiebøgerne.

Længe har Malthe siddet med klinede øjne til skærmen for at følge tv-serien Vikings, der er inspireret af historiske hændelser og sagnene om vikingehelten Regnar Lodbrog, en dansk sagnkonge fra det 9.århundrede.

Vi er taget til Vikingeskibsmuseet i Roskilde, der siden slutningen af 1960erne har huset en imponerende samling af vikingeskibe fra før 1100-tallet.

Vikingerne var krigeriske folk, nuvel, men også dygtige handelsfolk, og derfor havde de indrettet en del af flåden som brede skibe, der stak dybt i vandet, hvor der var plads til eksotiske varer, og ikke mindst mad og drikke til de ofte lange togter. Og så kunne de altså noget helt særligt med stormandsbegravelser, hvor zobelskind, heste, hunde, spillebræt og fine klæder fulgte stormanden i døden.

Malthes interesse er fanget. Han kigger ind i skibets bug og undrer sig. For når der skulle være plads til mad, drikke og tyvekoster, så var der ikke plads til mange mænd til at sejle det store skib, og vi får en anledning til at tale om sejlets store betydning.

Vikingetiden var en heftig over tre århundreder lang danmarkshistorie, som af nogle betegnes som det danske samfunds ”lømmelalder,” før Danmark var modent til kongemagt og kristendom, og da vikingetogt tørrede ud som kilde til hurtig rigdom og blev erstattet med korstog, var middelalderen kommet til Danmark.

Det er ikke fordi museet har meget ”hokus pokus” til at holde en teenager fanget, men at stå der og se på det lille langskib, et mindre krigsskib, bygget af dansk ask og eg, med 13 årepar og plads til omkring 30 krigere med trang til voldelige eventyr, giver plads til en del snak om, at skibet uden tvivl har hørt til en af de bedste krigsskibe, når der skulle slås på de krappe bølger på Østersøen.

Museet kan sagtens fange en nysgerrig teenager, men det kræver nok at han eller hun er motiveret hjemmefra eller en vis betalingsvilje, for museets imponerende butik kan næsten holde opmærksomheden lige så længe som de udstillede træskibe.

 

15. marts, 2022

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com