Sommeren går på hæld, og det er tid til at gå på jagt efter lækre superbær, og så er der god mulighed for at få efterårsluftet trangiaen.

Af Martin Hoffmann Kønig

Busken “bider” sig fast i det nøgne stykke på benet, og Malthe trækker hurtigt benet til sig, men han er for optaget til at pive eller ømme sig, for han ved, at nu er der bid. Hænderne fyldes med mørke og velsmagende brombær. Efteråret trækker op og det er højsæson for naturens lækre bær.

Det kradser, stikker og bærrene er en anelse besværlige at få fat på. Men det er også sjovt, giver gode smagsoplevelser og fabelagtige muligheder for at få røde farver i mund og på hænder, så det er bare om at komme afsted og få fingre i de solmodne brombær, der fra nu af er plukkeklar.

Stenaldermenneskene vidste det. De spiste alt, hvad de kunne komme i nærheden af, fra østers til vildsvin og sågar egern, og så masser af vilde bær, og vi gør som dem, i hvert fald hvad angår bærrene, og de fleste af de solvarme bær som Malthe plukker  ryger fra busk til mund, og så skal der samles til senere brug.

Hjemmefra har vi lavet en god pandekagedej, som ligger klar i en plasticflaske i rygsækken, klar til når maverne bliver brødflove, for der er ikke noget hyggeligere end at spise pandekager i naturen, på en sten, en stub, i skoven, ved kysten eller ”bare” i haven, og så er brombærpandekager noget af det nemmeste og bedste at lade børnene styre.

Lad dem pukle og plukke, blive kradset, slidt og trætte, lad dem finde et yndlingssted at sidde og hjælp dem med at tænde op i trangiaen eller bålsted, og så er der ellers dømt uforfalsket hygge.

Vi er på luftetur. Ikke kun af os selv, men i høj grad også af det uhyre effektive grydesæt, trangiaen, der tåler natur, vand, røg og ild. Stormtændstikkerne, som Malthe kender så godt fra spejderturene, bliver strøget og så er der ild og klar til at blive tryllet mad frem.

Pandekagerne hældes fra plasticflasken til små klatter og i takt med at de stivner skal brombærrene lægges på og stege med inden pandekagerne vendes, og så er klar til at spise.

Mens Malthe vogter over de klattede kager med den herlige smag, er det en voksenopgave at sørge for hjemmelavet brombærsyltetøj, som kan klares ved at lægge en flok bær i den lille gryde, røre rundt, hælde to spsk. vand i gryden og hælde lidt rørsukker med, og vupti, så har vi lækker syltetøj på naturens helt egne præmisser.

Det skal du bruge til pandekagedej på tur:

2,5 dl. mælk (eller plantemælk)

200 g. mel (kan blandes hvis der ønskes en grov version)

2 æg

4 spsk.rørsukker (kan undlades og sødes på anden vis)

2 tsk. bagepulver

1 tsk. kardemomme

1 knivspids salt

50 g. smeltet smør/kokosolie.

 

Hvor finder du brombær?

Brombær blomstrer fra juni-august, og de er klar til at blive høstet september-oktober.

I skal lede efter brombær på græs ved tørre og solrige områder. I kan også finde brombær i skovbryn og lysninger, hvor den vokser godt.

Husk:

Det kan være en god ide, at tage lange bukser og en langærmet trøje på, når den står på brombærjagt. Brombærrene modnes i løbet af august måned, og de kan plukkes og nydes indtil frosten gør dem kedelige.

Godt at have en flaske vand i tasken, så kan brombærrene skylles, hvis der er brug for det.

Husk også:

En pallet eller andet til at vende pandekager med

Turtallerkner, servietter og evt. en ske til at røre i brombærsylt hvis det laves.

Der er også mulighed for bare at tage på brombærtur, og så bringe dem hjem til brug ved bålstedet, eller indenfor ved komfuret.

Fakta:

Brombærkrat findes i skovkanter og åbninger med meget sol. Har man først fundet et sted, kan man som regel komme tilbage år efter år. Fra nu og helt ind i oktober, hvis vejret arter sig, kan der findes brombær. De kan samles det samme sted igen og igen, idet de blomstrer og modnes løbende gennem hele sæsonen. Bærrene er bedst, når de er helt sorte og slipper let.

Det må man

I private skove må man ikke bare vade ind og plukke bær. Man må nøjes med de bær, man kan nå fra skovstierne. Men i de statsejede skove må man gerne plukke løs, så længe det er til eget forbrug.

24. september, 2019

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com