At sanke bær, nødder og frugt i naturen er en sjov ting, som hele familien kan fornøje sig med det meste af året, men særligt om efteråret er der gode muligheder for at sikre sig en veritabel vitaminbombe, men det kræver snilde.

Af Martin Hoffmann Kønig

Skrænten mod stranden er stejl, meget stejl. Langs trappen de 30 meter ned mod Kattegat strækningen ved Hyllingebjerg i Liseleje, står de og vifter med alverdens sundhed.

Sølvglinsende med små orange bær, der er attraktive, men også svære at få fat på. Vi er på jagt efter havtorn. De små let smatbare bær smager kraftigt syrligt, men er fra slutningen af august til langt hen på vinteren i den grad værd at tage familien under armene og drage afsted for at ”fange.”

”De smatter altså når jeg tager dem,” ”øv, hvor er de sure,” ”jeg synes de smager som små citronbomber, ret sjovt, når munden snerper sammen.”

Havtorn er nordens passionsfrugter, men smag er som bekendt lige så forskellig som der findes munde og tunger i verden. Èn ting kan der dog ikke være uenighed om. Havtorne-bær er noget af det mest sunde der findes. Rygterne blandt havtornekyndige lyder, at et af de ærtesmå bær indeholder lige så meget c-vitamin som en hel appelsin.

Jeg selv tilhører dem, der faktisk nyder havtorns-bær lige fra naturen, men andre vil hellere have dem et par dage på frost først, og så kan de bruges til alverdens ting. Syltetøj, gele, saft og juice, i smoothies, sorbet eller andre desserter.

Det helt igennem fabelagtige med naturen, er, at der er så meget at tage ved lære af, både for gamle som for unge, og havtorn er ingen undtagelse. Havtorn har en strategi, for busken ser helst at det er fugle, der får et kærkomment vitamintilskud, og spreder buskens frø langt omkring, så derfor har den gjort sine bær smattede, når de plukkes.

Og det er godt at have lange negle med sig, når der skal plukkes havtorn, for den bedste måde at få de genstridige bær af, er ved at tage fat ved bærrets stilk med to negle og så knibe bærret af, eller, hvis du er forberedt, så kan man bare klippe bærrene af i klaser.

”Av for dælen, det gør sgu da ondt det her, det gider jeg altså ikke være med til, men du kan da bare servere nogle bær for mig, når du kommer hjem.”

Et styk tvær teenager fandt ud af, at havtorns grene alle sammen ender i en gren torn, og når de stikker, så gør de det altså for alvor.

14. oktober, 2020

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com