Passara er en traditionel, mest muslimsk, Sri Lankalsk by hvor jorden mange steder er rødplettet af betelspyttende mænd i kjortler, frugtboderne bugner af smagfuld mango eller små vandmeloner og er man til stærk tobak, så er det muligt, at købe tobaksblade med tilhørende tobak langs hovedgaden.

Omkring byen er der alt hvad den naturglade kan begære. Sprudlende vandfald, tågeomkransede bjergtinder, og en undergrund der har lidt af det hele –  og så de mange te plantager.

En af dem er ejet af det danske te-firma Chaplon, der fra Maglebjerg ved Hedehusene driver te plantage på en sjældent hensynsfuld og sympatisk facon. I modsætning til de omkringliggende te plantager, hvor te plukkerne har en daglig akkord på 20 kilo te for at få en dagsløn med hjem, er der hos Chaplon maksimalt seks timers arbejdsdag og ingen fast akkord.

Her møder vi 64-årige Walli Amma, der i over 30 år har plukket te, og som ved hvad der skal til, men som også er godt tilfreds. Egentlig er hun på pension, da pensionsalderen i Sri Lanka er 55 år, men hun har helbredet til det, så hun arbejder videre og som hun siger, så kan hun nok overleve på pensionen, men teplukkeriet giver hende det ekstra, som kan gøre hende i stand til at holde sit hjem og byde sine børn og børnebørn til middag og andet.

Te planterne  står tæt, og selvom de ser uendelig smukke ud i solskinnet, og klæder de omliggende palmer og temperaturen på den hede side af 35 grader, så er de også besværlige. At skulle gå gennem de lange rækker af tætte te buske, kræver sit forklæde og det kræver et smidigt håndelag, at fange de øverste blade, som giver den bedste te.

TeTe1

Et besøg på en te plantage regnes som noget nær et must, når man besøger Sri Lanka, men det kan betale sig at se sig om, og bruge tiden på en af de plantager, hvor plukkerne har gode arbejdsforhold og teen er frembragt i pagt med naturen. Chaplon er et godt bud. De har ikke organiserede ture, men hvis man kontakter dem i Danmark, så kan et besøg garanteret af tales.

Te2

 

 

 

 

7. januar, 2020

Posted In: Aktuelt forsiden, Udvalgte artikler

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com