Krogede, kringlede, ranglede og fyldt med mystik og historie. Lindetræer, egetræer, sitkagraner og bøgetræer. Hele træfamilier nikker og ”taler” i vinden, og i den smukke Jægerspris slots skov står den indhegnede Dannereg, der er en podning af Kongeegen fra den nærliggende Jægerspris Nordskov, Europas ældste. Rundt i skoven med navne som Slotshegnet og Kohaven,  i Jægerspris, er der mulighed for at stoppe op for at nyde, læse om og tale om de mange monumenter over danmarkshistorien store personer, der er spredt med mild hånd.

Da Kong Christin den syvendes hoflæge, Struense, i 1772 blev fængslet og senere henrettet på ”hjul og stejle,”  kom der andre ”boller” på nationalsuppen, og nationen skulle af med den tyske indflydelse, så tiden var inde til at hylde de danske helte.

På Jægerspris slot blev den kendte billedhugger Johannes Wiedewelt hyret, og han gik i gang med hyldende mindesten over nationens stolte sønner såsom Christoffer Gabel, statholder, rentemester og kendt som landets mægtigste mand i 1600-tallet.

Mindesten på mindesten er placeret rundt i skoven, 54 i alt, og i løbet af en 15-årig periode har slottet bekostet en gennemgribende restaurering af mindestenen, der i dag er som en skovens historiebog.

På hver mindesten er der mulighed for, med sin mobiltelefon, at få information om den person stenen er rejst over, og skulle der gemme sig et enkelt barn uden interesse for danmarkshistorien, så er der her en fabelagtig mulighed for at få interessen drejet mod historiefaget ved en tur i skoven, og ud over at mindestenene fungerer som en eventyrlig historiebog, så er mindestenene beskrevet som et internationalt kunstværk på højeste niveau. Desværre kender ikke ret mange til dem.

Vi stopper op. I lysningen kan vi se konturerne af en jættestue. En flot en af slagsen fra 3000 f.kr. På bakkens top halvt står halvt ligger et ramponeret stenmonument med inskription om Kong Frederik den femte, der i 1744 fik jættestuen gravet ud, og sådan er det her. Her er kongernes aftryk fra 1400-tallet til den sidste oldenborger Frederik den Syvende, der købte slottet til sit private eje i 1854, og som blev lensgrevindens arvegods og siden den stiftelse, der driver skov, mark og slot i dag.

 

 

15. juni, 2021

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com