Fromages a la ferme, 150 meter. Kyndigt har Majbritt styret vores 13 meter lange Royal Mystique flodbåd ind til land. Vi har set et skilt med to geder og på marken langs Loire dalen danser får og geder omkring – der må være gedeost i nærheden.

Det er tæt på frokosttid, solen bager og det er tid at finde noget ekstra lækkert til vores nybagte baguettes. Børnene hopper i land og vi får fortøjret vores flydende hjem. En ældre mand går i sin have, og holder øje med hvad vi foretager os, men da vi råber “fromages” flækker ansigtet i et smil og hans gestikulerende hænder gør det klart, at vi er tæt på et at feriens højdepunkter.

150 meter bliver vist til det dobbelte, men så er vi heller ikke i tvivl. Brægende geder og det nydelige hvide skilt på den velholdte gårdsplads vidner om at vi er tæt på gedeost. Vi er i Chavignol, ikke mange timers langsom sejlads fra den smaskhyggelige by Sancerre, og selvom der kun er et enkelt ostemejeri tilbage i byen, så er der fermier – ægte fransk gårdost bag døren.

Vi banker forsigtigt på døren, og en venlig midaldrende kvinder dukker frem, iklæder sig rene træsko, en overtræksjakke og gør med hovedet et nik op på væggens opslagstavle, hvor der hænger beviser på at gården hygiejniske standard er i top, og at de små hvide oste, der ligger i plasticbaljer og ikke mindst på tørrehylder i to mandshøje ovne, er tip-top.

Gedeost2

Her er oste oppe, nede og midt for. Det er sin sag at følge med, når kvinden fortæller levende og hurtigt om forskellen på de mange oste.

11 dage gamle oste, crottin de Chavignol, ligger på rad og række. Blød, frisk, cremet og med en afdæmpet duft af gedemælk, og længere nede har ostene ligget 30 dage. De har tabt 25 procent af deres vægt ved fordampning af vand, og smagen er koncentreret, tæt og mere salt. Overfladen er hærdet og gulnet, og overgås kun af ostene i varmeskabet til venstre.

90 dage gamle med en hård og intens skorpe. En ost, der er dækket af et tykt lag skimmel, og det kan nok være at udseendet ikke er for sarte sjæle, men smagen er fremragende.

Udstyret med en håndfuld oste er vi klar til at betale, og vi er villige til at betale godt for den ægte og hyggelige oplevelse det er at købe ost fra stalddøren, men også her bliver vi overrasket, for prisen er ikke til forhandling.

1,50 euro per ost, og vi er begejstrede.

Sjældent     har en frokost smagt så godt, og været så billig,  som da udvalget af aromatiske gedeoste får selskab af friskkøbte tomater, en omelet, en stærk italiensk pølse og en sødlig hvidvin på bådens kommandobro.

gedeostmad

 

GedeostGedeost3

Gedeost4

 

 

 

12. april, 2021

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com