Malthe ser sig omkring. Vi er på skovtur i den 133 ha store Grønnesse skov, Halsnæs` største, spækket med fortidsminder, hjortevildt, kronvildt og en skovbund fyldt med lækre sager. Han ser vantro på skovbundens grønne ”tæppe.”  Så langt hans øje rækker er der grønt, grønt, grønt. Det stikker og pirrer i næsen, og han ser på sin mor for at kontrollere ægtheden i påstanden om, at det er ganske vist.

Skovbunden kan spises, og den smager oven i købet særdeles godt. Vi er på jagt efter Allium ursinum, bjørneløg. Bedre kendt og mere elsket som den særdeles spiselige ramsløg, der lige nu står og pikker til fornøjelsen ved at gå en tur i skoven.

Sprødt langstilket. Dybgrønne løgplanter, der har sin fødsel i februar og marts, og som lige nu er mere end appetitlig.

I maj blomstrer den hvidløgsduftende plante med de fineste hvide stjerneformede blomster, og her er rigeligt til både mund og øjne, og når den er afblomstret og kaster kapsler med små sorte frø, er det en lækkerbisken for myrerne. Og det er helt ok at samle til mad, men kun til eget forbrug.

Malthe sætter sig på hug og begynder at plukke. Hans fingre er nærmest født med lysten til at finde mad i naturen, og hans tanker napper en springtur. Til små korte bukser, barneskjorte, spejderkniv og en dejlig ferie i Thy nationalpark, for år tilbage, hvor han stiftede sit første bekendtskab med den lille syrlige skovsyre.

En rigtig lækker sag, som blev plukket efter devisen. En i kurven, fem i munden. Igen og igen.

Lige nu bugner det store fælles ”køleskab” med skvalderkål, skovsyre, brændenælder og ramsløg, Propspækket med c-vitaminer, og lige nu er urterne ekstra saftige og sprøde.

Opskrift på hjemmelavet ramsløg pesto, der kan holde sig en uges tid i køleskab:

Ingredienser:

20-30 blade ramsløg

50 gram cashewnødder mandler, hasselnød, valnød eller pinjekerner, 2 dl olivenolie el. raps-olie, 0,5 lime eller citron, 50 gram parmesanost, salt og peber.

Rist nødderne på en tør pande til de er godt varme. De skal kun lige begynde at få farve. Det fremhæver smagen. Kom nødderne i en blender-skål.

Tilsæt herefter ramsløg, godt skyllet, olie, lime/citronsaft og parmasan.

Blend det hele til en flot grøn masse. Du kan selv vælge, hvor “grovkornet” du ønsker pestoen.

Til sidst smager du til med salt og peber. Hvis konsistensen er for tyk, så tilsæt lidt mere olie.

 

 

16. april, 2020

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com