Den buttede kikkert er et sejt stykke værktøj når himlen skal fanges og mælkevejen skal studeres – ingen tvivl om det – men formidlingen lader noget tilbage at høre, når det hyggelige lokalmuseum Kroppedal, der ligger på en grusvej i Høje Tasstrup Kommune, byder på astronomi aftener.

Selve museet er kun 13 år gammelt, men siden 1979 har den hvide bondegårdslignende bygning huset det astronomiske Ole Rømers Museum, fordi resterne af Ole Rømers observatorium ligger få hundrede meter fra museet i form af nogle pælerester i Vestskoven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Og ingen tvivl om det. Museet har noget at byde på, hvis man som voksen eller barn er blot moderat interesseret i astronomi og himmelrummet, og særligt når efterårets og vinterens mørke har sænket sig over Vestskoven, så er der eminente muligheder for at studere mælkevejen fra museets stjernekikkert, der angiveligt er Danmarks næststørste af sin slags, men når man tager en rundtur i forbindelse med museets publikumsafteneer, så bliver man også skuffet, for det skinner lidt vel rigeligt igennem, at kikkerten mest vises frem fordi det nu engang er et krav for at Københavns Astronomiske Forening har fået brugsretten over den. I hvert fald var turen ud i den beskedne, men særdeles kølige, træbygning, hvor kikkerten står, ikke noget der ligefrem kan få børnetanker sporet ind på astronomien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den enorme stjernekikkert er spændende, men formidlingen var ikke god nok til børnefamilier.

Hvad kikkertturen manglede i intensitet og børnespænding kunne museumsinspektør i astronomihistorie Lars Occhionero, til gengæld levere med lysbilledfremviseren. Omgivet af fascinerende og flotte måleinstrumenter og stjernekikkerter forklarede han, hvordan vores nabo planet Jupiter – solsystemets største – og dens mange måner kan ses med det blotte øje. Særlig kendt er planeten kendt for sit såkaldt røde øje, der i virkeligheden er en over mindst 400 år gammel orkan, og udover at være endog særdeles stor, så er gasplaneten Jupiter også kendt som en af jordens bedste beskyttere, og på en 30 minutters “rejse” ud til Jupiter fik han givet god viden og gode muligheder for allehånde spørgsmål om den særegne og fascinerende planet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kroppedal Museum er værd at køre efter, hvis man har børn, der  interesserer sig for solsystemet, planeter eller stjernen solen, der er museumsinspektørens speciale.

Læs mere på www.kroppedal.dk. Der er gratis adgang, men en beskeden betaling, når der er særligere arrangementer.

24. august, 2016

Posted In: Aktuelt forsiden

Tags:

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com