Egentlig troede vi, at de små kløverlignende dimser i skovbunden bare var firkløverets lidt kedelige lillebror. Men nej, sådan er det slet ikke. Det er skovsyre, og de er velsmagende, prøv selv. Den citronagtige smag breder sig forbløffende hurtigt, og straks får man lyst til at spise flere. Det værste, der kan ske, er, at I får for meget oxalsyre, og så skal I godt nok spise mange håndfulde.

Mie Buus, fra Thisted Museum, fortæller ivrigt om alle de spiselige ting, der findes i skoven tæt ved Tved Kirke, i Nationalpark Thy, og Malthe plukker ivrigt de små planter.

Fem i bøtten, og to i munden, fem i bøtten, og to i munden. Når han bliver træt af at rive og nipse toppene af de små grønne madvarer, så trækker han sin Leatherman universalkniv op, og begynder at klippe dem lige så fint, for nu skal der skaffes mad til familien.

I en lysning i skoven buldrer flammerne fra det bål, som Eva Nielsen, også fra museet, har tændt, og så står den ellers på fælles madlavning i det fri. Vi skal lave ørred fyldt med skovsyre og nye kartofler med en frisk salat, og en lige så frisk dressing.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Staniol bredes ud på bord og bænke, og så er det ellers om at skære den friske fisk et snit i bugen, rense for det værste blod og indmad, og fylde med de nyplukkede skovskyre, og for nogle heldiges vedkommende også nogle gyldne kantareller, som efter sigende har en forkærlighed for at vokse i området. Derefter skrælle kartofter, mens vi lige skal nyde en brødmad med en fabelagtig spegepølse tilført lidt tangsalt. Der sker bare noget med mad, der nydes i det fri, det smager bare bedre.

Mumificerede i staniolen lægger vi de stoppede ørreder på rad og række på ristene over bålet, og mens kartoflerne buldrekoger i en tykbundet gryde, fortæller Mie Buus, om dengang i 1800-tallet, hvor thyboerne spiste fisk for at spare på kartoflerne, og om fiskerne, der måtte gå til bønderne for at bytte fisk for flæsk, og om “tarfisken,” der er en særligt lufttørret torsk, som er en kendt specialitet på ksyten af Thy, og som kan opleves på Vorupør Museum.

20 minutter senere har vi et hjemmegjort kongemåltid, som nydes på træstolperne omkring bålet, og mens den møre varme fisk smelter i munden, og alle børn, også den ældste på næsten 18 år og hendes kæreste på 20 år, er begejstrede for dagens ret, er det tid til at se sig om efter desserten, der findes på de lettornede hindbærbuske omkring os.

Mellem 18.30 og 21 er vi til eventyrmiddag i skoven, og det var en aften, som gav et godt indblik i, hvor herligt det er at spise i naturen. Engang imellem skal man bare guides lidt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bonusinfo:

Arrangementet kostede 50 kroner per person, og man skal tilmelde sig til Thisted Museum på 9792 0577, og man skal selv medbringe tallerkener og bestik samt lysten til at være med til at lave mad i naturen. Til gengæld er det nemt, alle aldre kan være med, og det smager fortrinligt.

Aftenens to madguider har skrevet bogen “Naturmad i nationalpark Thy.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

7. marts, 2021

Posted In: Aktuelt forsiden, Mad i naturen, På opdagelse i naturen, Udvalgte artikler

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com