Af Nynne Friis Refsgaard

Følg en Vinbjergsnegl

Danmarks største landlevende snegl: Vinbjergsneglen kan blive op til otte år, og kan findes næsten overalt i landet. Den er nem at undersøge på grund af størrelsen, og mange børn elsker at finde snegle i naturen. Men giver man en Vinbjergsnegl et navn eller et mærke, kan man muligvis følge den i mange år. Den graver sig nemlig ned i efteråret når det bliver koldt, og kommer frem igen i foråret. Brug en sprittusch eller poscatusch og skriv forsigtigt på sneglehuset. Sæt så sneglen fri i haven, parken et et område du komme ofte. Måske vil du senere på sommeren eller endda årene efter, kunne støde på den samme snegl. I går fandt jeg “Pizzasnegl” fra sidste år.

Andre gode aktiviteter og tips til oplevelser i maj og juni

Spis foråret

I det snart lune forår og den tidlige sommer findes et hav af friske, sprøde og spiselige planter – og de er helt gratis! I de statsejede skove må du plukke løs til eget forbrug og ofte findes der spiselig urter bagerst i haven, parken eller i grøftekanten og på stranden. Husk altid at være sikker på at du har fat i de rigtige urter når du samler, da enkelte jo kan være giftige. Her er et par gode, velsmagende og sikre urter I skal prøve:

 Løgkarse

Både de hvide blomster og hjerteformede blade kan spises, og lugter og smager svagt af løg.

 Strandkarse

Den mørkegrønne plante vokser i kystområder og er meget udbredt her på Amager. Den smager af stærk karse, næsten stærkt som peberrod og er meget lækker til fisk, salater og kartoffel madder.

 Skovløg

Er vildtvoksende i Danmark, og kan findes både i by, grøft og skov, og der står ofte flere samme sted. Den kan bliver næsten en meter høj når den blomstre og hele planten kan spises – også den smukke lilla blomst. Tjek at den smager og lugter af løg inden du fylder kurven.

 Oplev biernes travle liv

På varme forårs og sommerdage kan man for alvor se bierne kredse om de nyudsprungne blomster. Både humlebier, honningbier og de mange andre slægter af bier er lige nu i gang med at bestøve de mange frugttræer og øvrige blomster, og samler samtidig nektar og pollen til deres bo.

 Prøv selv at smage den søde nektar blandt andet i døvnælder og syrener. Pluk forsigtigt blomsten af planten, og sug i den nederste del. Hvis bierne endnu ikke har været der, vil du smage en lille dråbe af nektar.

 Vil du i øvrigt gerne hjælpe de mange vilde bier i naturen med at finde føde, kan du så og plante “bi-venlige” planter som f.eks. Krokus, Pil, Salvie, Timian og Merian. Bierne får føde og du kan samtidig lokke bierne til, så du f.eks. kan få flere frugter på områdets træer.

NaturOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

5. marts, 2021

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com