Den snirklede trappe i ædelt lakeret træ er fyldt med mennesker. En russisktalende kvinde med brede hofter og et stålsikkert blik har sat sig på den nederste del af trappens rødmalede gulv. Der er ikke noget at gøre, der er adgang forbudt ind til hun er færdig med sit gøremål.

Nu skal hun fotograferes. Hendes mand pruster og skubber en tjavset hårlok væk fra det højre øje. Han sveder mens han bakser med mobiltelefonen. Knips. Et mere lyder det selvbevidst fra trappen og denne gang skal væggene med bøger med.

Sild i en tønde er min første tanke, før jeg hanker op i ferieglæden, bøjer nakken og vender blikket op mod den fineste glasmosaik, hvor en hårdtarbejdende smed i bar overkrop slår sin hammer mod en armbolt under teksten ”Decus in labore,” skønhed er i sit arbejde.

Vi er i en af verdens vel nok mest berømte boghandler, den over 100 år gamle Livraria Lello i Vittoria kvarteret i den portugisiske havneby Porto, og vi er i den grad ikke alene blandt bøger og en arkitektonisk magi som næppe findes andre steder.

Vi taler lak, ædle træsorter og bøger i tusindvis. På reoler, i montre og lukket inde i specielle rum. Kunne man et øjeblik trylle de virkelig mange mennesker væk, og blot lade fantasien lede, så lander man kvikt i en scene fra en Harry Potter bog, og efter sigende er det ikke helt skævt.

Potters ”mor,” J.K. Rowling underviste nemlig i engelsk i Porto mellem 1991 og 1993, og hun var angiveligt fast kunde i denne magiske boghandel, hvor Potter entusiaster også kan finde et beskedent udvalg af merchandise.

Igennem årene har boghandlens ejere oplevet, hvordan de blev et stadigt mere søgt udflugtsmål for osere fra hele verden. Voksne, børn, familier, ældre, turistgrupper, der gerne ville have et blik, et billede og nogle minutters vandring i denne fabelagtige oase af mystik, magi og litteratur, men som ikke købte nogle bøger, så i 2015 fik det boghandlerens ejere til at skabe en helt unik forretningsmodel, som ser ud til at virke.

Før man får adgang til de ”hellige boghaller,” så skal man stå i en lang kø i en sidebutik, hvor han køber en voucher for 5 euro per person, og så er det retur til den mindst lige så lange kø for at komme ind i boghandlen. Ifølge det tyske medie Spiegel besøger op til 5.000 mennesker butikken dagligt, omkring 1,2 mio. besøg om året. Så millionerne triller lige durk i pengekassen. Se sådan ser et vaskeægte eventyr ud, og det er værd at besøge for hele familien.

 

 

 

19. oktober, 2018

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com