Hold nu op hvor kongehuset har kørt i nogle flotte togvogne, og for dælen, hvor er et af de gamle damplokomotiver imponerende i al sin sorte jernvælde, men udsynet for en logofører har ikke været noget at råbe hurra for før i tiden.

15-årige Sebastian får hurtigt begejstringen malet i ordene, når han sammen med sin lillebror på 8 år, nevø på 2 år og far på 46 år, er kommet ind på Danmarks Jernbanemuseums 6000 m2 store permanente udstilling, som er bygget op i en remisebygning fra 1954.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er slet ikke farligt at gå over skinnerne, selvom det store lokomotiv er lige bag Isak med sin is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sorte, bordeaux samt røde toge er sammen med en masse DSB remedier jernbanemuseets primære indhold. Selvom et jernbanemuseum måske ikke ligefrem flår teenagerens begejstring i første række, så går der ikke lang tid i det velordnede, lune og dejligt uskrøbelige museum før vi alle føler os godt tilpasse og får lyst til at gå på opdagelse.

Der er mulighed for at løbe, for at røre eller for at falde i næsten staver i førerhuset på et gammelt lokomotiv på vej gennem Danmark anno 1960`erne, og så et af de sikre hits. Det lille tog, der kører i det meste af udstillingslokalets længde. For de to mindste et virkeligt hit, og de mange muligheder for at røre, pille og trykke gør at det hele tiden er muligt at finde sjove steder at gå hen. Og hvis det på et tidspunkt halter med at finde lysten til at fortsætte på museum, så er det på tide at finde frem til det store advarselslys, som man med et enkelt tryk kan få til at lyse storrødt og bimle højlydt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

H40 fra 1868, Danmarks ældst bevarede lokomotiv er her, det enorme diesellokomotiv MY 1112 fra 1956 med den runde snude er her, og historierne om lange ture hen over Sjælland i røgfyldte kuper, skidne brune kontrollører, der surt klipper de små papbilletter. Det hele glider frem på nethinden mens vi bevæger os frem og tilbage på de 19 jernbanespor, hvor togvognene står på rad og række og venter på besøg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

På førstesalen er der udover det fabelagtige udsyn over det store udstillingslokale og de tankevækkende udstillinger om landets største togkatastrofer, også det fine legeland, der under navnet børnebanegården er bygget op som Odense Banegård i 1960`erne med billetsalg, perron, skinner, vogne og signaler. En super legeplads for de yngste, hvor det er trygt og godt at gå på opdagelse.

Trætoge gav helle

For Isak, 2 år, var det sande museum gemt bagest i udstillingen. I et enormt tæppebelagt – i øvrigt en genistreg – var der lagt i tusindvis af klodser, jernbanespor, sporskifter og toge i solidt træ, og der var det umuligt at få Isak væk fra igen. Havde der været overnatningsmuligheder, så havde han uden problemer kunne holde et flere dage langt hverdags helle her.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

At kunne gå fra bøjede, krogede og vandrette spor til grønne sporskifter og videre 38 børneskridt for at hente to transportvogne var opmærksomhedsstjælende, og mens fætrene tegnede og skrev postkort til familien, så var han opslugt og henført, og kun få sideblikke for lige at kontrollere at resten af familien stadig var i nærheden, var nødvendigt. Selvom det selvfølgelig ikke er rart at blive afvist, når man gerne vil overtage en togstrækning som passer lige i ens leg, men desværre var bygget af to andre drenge, som ikke havde til sinds at dele, så var det nok den eneste mulighed for at få Isak med videre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De mange togskinner er guf for alle tre børn.

Det er en særlig oplevelse at sidde ved cafeborde mellem to dinosaurstore lokomotiver og nyde den medbragte frokost, i øvrigt tæt på de udmærkede toiletfaciliteter og i det hele taget er museet værd at køre efter, og med en beliggenhed klods op af Odense Banegård er det et godt sted at gæste hele året.

Se mere på hjemmesiden: www.jernbanemuseet.dkMuseet ligger klods op af Odense Banegård

Priser: Børn(0-4 år) Gratis

Børn(5-13 år) 50 kr. – 13. – 21. februar – 35 kr. – 22. – 28. februar.

Voksne: 65 kr. –   ekstra aktiviteter: 95 kr.(13. – 22. februar)

Familiepris: (To voksne og tre børn): 265 kr. og den 22. – 28. februar 185 kr.

2. januar, 2016

Posted In: Aktuelt forsiden, Udvalgte artikler

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com