Malthe er klar, overkroppen bukkes let, fingrene krummer om den sten som vi har brugt lang tid på at finde. Fem hver, for vi spiller bedst ud af fem. Han ser frem for sig, og så kaster han. Stenen springer lidt på vandoverfladen. Yees, den lille hvid og sorte flintesten hopper og danser på vandet. Fem smut slår den, før den forsvinder i fjordens dyb.

Noget af det dejlige ved at være ved vandet er, at det ikke er nødvendigt at have legetøj med, for naturen har selv lagt frem, og at slå smut er en leg som alle kan lære.

Til gengæld er det sin sag, hvis ambitionerne går på at slå verdensrekorden, der i 1992 blev sat af Jerdone Coleman-McGhee på Blanco River i Texas, som formåede at slå 38 smut.

Det handler om træning, men så alligevel ikke, for der er en god portion fysik i at slå smut på den rigtige måde, og selvom lektier og leg ikke behøver at have noget med hinanden at gøre, så gør det jo ikke noget, når legen kan sætte et spor af læring.

Den franske professor i fysik, Lyderic Bocquet, fra Lyons universitet, har undersøgt mekanikken i det perfekte smut, og han kom frem til at det perfekte smut er en kombination af stenens radius, fart og rotation.

SmutstenSmut

Smut2

 

26. august, 2021

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com