Hagia Sophia, Topkapi sultan paladset, Galata tower, Bospurusstrædet, den blå moske, Basilika-cisternen eller hvad med et smut til Tyrkiets tre største fodboldklubber – Galatasaray, Besiktas eller Fenerbache – på samme ferie?

Mulighederne står i kø i Istanbul, der med sine omkring 15 mio. indbyggere hører til i top fem blandt verdens folkerigeste hovedstæder, og selvom byen mellem Asien og Europa udmærker sig ved blandingen af nyt og gammelt og af at være bygget på syv høje, der gør enhver tanke om en barnevogn til en ond drøm, så er der meget at opleve for børn – også de små.

Stemmerne klinger på alverdens sprog, men meldingen er nogenlunde den samme. Tag godt fat i børnenes hænder, for den fascinerende, enorme og alligevel helt utrolig rene Grand Bazar er et sted, hvor det er nemt at blive væk og knap så nemt, at blive fundet. Kun de efterladte tomme teglas, der venter på at blive hentet stritter en smule uordentligt ud.

Lampeskærme i rød, gul, orange eller grøn. Æblete, grøn te, ja selv viagra te. Håndmalede skåle, dekorerede underkopper, malerier, t-shirts, kjoler, smykker i guld, sølv eller rav, ægte og uægte tæpper, garanteret uægte ure. Det hele findes i de 61 overdækkede smalle gader med langt over 3.000 butikker. Bazaren er trods sit kaotiske, larmende og sindrige indkøbssystemer, også et stykke genuin historieundervisning, hvor bygninger og skikke kan føres tilbage til 1450, efter at osmanerne erobrede Konstantinopel.

Selvfølgelig er alt shopperiet noget for sig, men at sætte sig med en dampende hed linsesuppe til omkring 15 kroner, en kold cola og så ellers bøje nakken og studere udsmykningen i de buede lofter, kan være en attraktion i sig selv.

Grand Bazar er lidt af et ”must-see,” men den egyptiske bazar, der ligger tæt på Galatabroen, er mindre hektisk, men ikke mindre seværdig. Her er det duftene og farverne fra de mange – i pris lidt pebrede – krydderier det handler om, det er her man kan smage på Istanbul.

Sejl til en anden verden

Det er ikke det mindste problem, at få adskillige dage til at gå med at besøge åndeløst smukke attraktioner, men særligt, når familiens yngste er med, skal der nogle gange stoppes op. En tur ned til den smalle bugt Det Gyldne Horn, som skiller Østen fra vesten. Det kan være en slentretur langs broerne, hvor man kan studere lystfiskere i massevis eller tage en tur over Bosporus strædet. 20 minutter fra den historie bydel, med en af de mange hvide småfærger kan man for eksempel tage til bydelen Üsküdar, hvor der bor en halv million mennesker. Fra havnen, forbi moskeen, lander man i et helt anderledes Istanbul. Faldefærdige træhuse, kvinder med tørklæde og mænd med islamisk klædedragte, og selvom der lægges mærke til én, så er det slet ikke så påtrængende som i de store bazar områder.

En anden mulighed er at sejle de små 30 km ud til Fyrsteøerne – også kaldet Adalar –og de nås let med lokale færger, og i modsætning til i selve Istanbul, så er der her ingen grund til at frygte bilerne, for de findes slet ikke på øerne. Her holder hestevognene i kø ved havnen, og den største af øerne Büyükada byder på meget flot natur med gode muligheder for at vandre, eller man kan tage en hestevogn til Luna Park, hvor der blandt andet er en legeplads omgivet af fritgående heste, og fra toppen af det lille bjerg med kirken, kan man se helt til Istanbul. Der kan lejes cykler ved havnen.

stock-photo-golden-horn-istanbul-turkey-227997625

Den nemmeste måde at komme til øerne på, er fra Istanbuls færgeterminal Sirkeci/Adalar Iskelesi, og det koster ikke meget mere end en bustur, da færgerne er en del af Istanbuls offentlige transportsystem.

Det helt lille Istanbul

På et 60.000 m2 stort område ved Det Gyldne Horn i Sütluce ligger en af verdens største miniatureparker – Miniatürk, hvor de mere end 120 bygningsmodeller omfatter ikoniske bygninger som Hagia Sophia-katedralen, moskeer, amfiteater mv. Det er også her, at du i bogstaveligste forstand kan skræve fra Asien til Europa, og for børnene er særligt de interaktive udstillinger et hit, men også den labyrintiske legeplads trækker godt i de mindste og smilebåndet får også sit, ved miniatureversionen af en Fernerbache-fan, der bliver vred, når han hører sangen fra konkurrent-klubben Galatasaray blive spillet på stadion.

Parken har åbent hver dag.

25. januar, 2015

Posted In: Aktuelt forsiden, Europa, Rejsemål, Tyrkiet

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com