Mums, der er smag og glæde at hente, hvis man bruger jorden til at lave mad. Det ved nomadestammerne i Jordans ørken, men også spejderne ved det, og I kan sagtens lære dem kunsten efter med ganske få midler.
For at lave en jordovn skal man bruge:
# En spade til at grave et hul i jorden
# Sten, marksten eller lignende på størrelse med en voksen mands knytnæve, husk ikke flintesten.
# Græstørv.
Sådan gør du:
Grav et hul, der er stort nok til det mad, som du vil have i din nye ovn. Fyld siderne med sten og i hullet. Tænd et stort bål i bunden af hullet, og sørg for at det brænder godt med store flammer i et par timer. Jo længere tid, jo varmere ovn. Når du laver kødet, så er det en god ide at inddele det i portioner, for så skal det “kun” bages i 1,5 til 2 timer. Pak kødet godt ind i sølvpapir, så der ikke kan komme jord ind til maden. Fjern bålet og gløderne fra hullet før du lægge rmaden ned. Læg maden ned med dets amme du har fjernet bålet, og læg de øverste sten oven på- Læg til sidst tøvrne med græsset endad overnpå, og lad det bage i minimum 1,5 time.
Urtepotte-ovn:
Hvis du vil lave en urtepotte-ovn, så skal du bruge:
1 urtepotte – uden farve på.
2 underskåle til urtepotten
1 lille klat ler
Et godt varmt glødebål
Sådan gør du:
Lav en pølse af ler klumpen og pres den ud i hullet i urtepottens bund. tryk den ene udnerskål på bunden af potten, så de sidder godt sammen. Nu er potten tætnet. Den anden underskål bruges som låg, og du er nu klar til at lave mad i urtepotten.
Martin Hoffmann Kønig 7. november, 2017
Posted In: Aktuelt forsiden, Spis naturen
Tags: Bål, Fisk, Fremmed mad, Fri natur, Lowbudget