Klokken er næsten 8, solen står – endelig – højt på himlen, men luften er noget nær sort-stribet. Skræppende og nærmest dansende i flok kommer gæssene over vores hoveder. Vi står på en bakke med en herlig udsigt over Selsø, der er Hornsherreds største fuglereservat, og med bøjede nakker, beundrende blikke og næsten åndeløst begejstrede nyder vi, hvad naturen deler med os.

En himmelfuld omgang gæs, og det kræver egentlig ikke mere end at stå tidligt op, og tage ud, hvor fuglene kan lide at være. I tusindtal flyver gæssene mod det samme mål. Som fabriksarbejdere, der kaldes til dagens dont af fabriksfløjtens monotone lyd, drages de af det snadrende helle.

Gæs1

Ifølge skovfoged Palle Graubæk, fra Naturstyrelsen Vestsjælland, er der tale om et massivt indblik i gæssenes morgenritual.

– Gæssene har været ude at fouragere fra tidlig morgen på nogle af de nærliggende kornmarker, de flyver til Selsø for at raste der dagen igennem, i aften flyver de ud igen og går på markerne et par timer, hvor de æder spildkorn – det korn som falder af aksene når de høster – til det bliver mørkt, så flyver de tilbage til søen igen hvor de overnatter, siger han og fortsætter:

– Så gentager det samme mønster sig igen i morgen og indtil markerne rundt omkring er afhøstede og efterfølgende sået til igen. Det er typisk gæs fra lokalområdets mange små mose som samler sig her i sensommeren, ved større søer hvor der er fred. Det er først senere på året at der for alvor kommer gæs ned oppe nordfra. Man kan opleve det samme på Hovvig, i Odsherred, hvor der i øjeblikket er 1200-1500 gæs, der har samme rytme. Ud for at æde om morgen, hjem for at hvile om dagen, ud for at æde sidst på dagen, hjem for at sove om natten.

 

 

6. august, 2015

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com