Friskfanget laks slår sandwich « Børneferie

Qaqortoq er Sydgrønlands centrum for uddannelse, handel og erhverv, og det er også her politikerne bakser med fremtiden og nordlyset danser.

Af Martin Hoffmann Kønig

Fiskestangen er dårligt sat på plads og linen glinser stadig vådt. Kokken i den lille cafe Heidi- Mut i den Sydgrønlandske by Qaqortoq, tidligere Julianehåb, ser på mig mens jeg bestiller en hurtig sandwich med skinke og ost, en rigtig hurtig-på-farten-mad.

“Jeg har lige været på havet og fange en stor laks, vil du ikke hellere have en fiskesuppe, det tager næsten den samme tid som en sandwich?”

Det lidt overrumplende spørgsmål følges 16 minutter senere op af en dampende hed tallerken fiskesuppe med friskfanget torsk, laks, muslinger og store rejer i en safranagtig legering til 65 kroner. Det panoramaenorme vindue i cafeens ene lokale åbner for en fabelagtig udsigt ud over Storelevens udløb med klipper, bakker, fjelde og piblende vand.

073

Yes, Sydgrønland er en perle for naturelskere, der sagtens kan undvære de allerhårdeste arktiske klimaudfordringer. Handelsskole, gymnasium, adskillige brugseni eller den billigere Pissiffik butikker, Grønlands eneste torv med et vaskeægte springvand, en livlig havn, en grusstofbane og den ene af Grønlands to komplette kunstoffodboldbaner, som FiFa har betalt over to millioner kroner til, og som siden september 2009 har givet særligt byens ungdom en super god fodboldbane. Storby står der over byen med omkring 3.400 indbyggere, og hovedstad for Kujalleq Kommune, der trods et areal større end Schweiz og flere bygder skal drive en kommune med kun godt 6.000 indbyggere, og folk flytter væk, for det er svært at finde arbejde.

Når man besøger kommunekontoret, og får en snak med politikere og embedsmænd, så er man ikke i tvivl. De venter, og håber. Mest på at centralregeringen i Nuuk giver tilladelse til minedrift, for uden miner er de i tvivl om områdets eksistens.

Højskolen bor under nordlyset

Restaurant Lal` Laatis på torvet ved springvandet, ikke langt fra Brættet, hvor dagens fangst fra fjeld og hav sælges dugfriske, er et populært sted. Når vejret er til det er de fleste udendørspladser fyldt, og om aftenen er den hyggelige restaurant fyldt. Næppe for at smage deres hvalbøf, men fordi her er et af byens eneste gratis WiFi, et sikkert hit i et land, hvor det snildt kan komme til at koste flere hundrede kroner bare at koble sig på internettet.

En uge. Så længe tager det den unge pige, der sidder på restauranten og får en øl med vennerne, at komme hjem. Sådan er det når man går i gymnasiet i Grønland, og når ens forældre bor i en bygd på vestkysten. Det er derfor skolen holder juleferie allerede fra den 15.december, og derfor mange af eleverne må bo i elevboliger rundt omkring i byen.

Planerne er en lokal lufthavn, men indtil videre er havvejen og helikopter de eneste transportmilder til byen, og på overnatningssiden er der ikke ligefrem stor konkurrence. Enten kan man, hvis man er til det primitive indlogere sig på Sulisartut Højskoliat, der er en arbejderhøjskole som ligger smukt op af fjeldet, tæt på elven og med en grusfodboldbane som nærmeste nabo eller man kan nappe  hotel Qaqortoq, der er en stor blå træbygning midtbys med en herlig udsigt. Dobbeltværelser koster 1695 kroner.

Himlen danser lysegrønt over vores hoveder, som blafrende gardiner i gullige og grønlige nuancer.  Nakken værker, men der er ingen vej uden om. Det er tæt på midnat, og festen er begyndt. Nordlyset fylder nattehimlen, bedst fra september til begyndelsen af april. Ifølge en grønlandsk saga, er det de afdøde, der spiller fodbold med et hvalroskranie, og nogle folkeslag mener, at børn, der avles under nordlysets magiske skær bliver særligt intelligente.

Den fysiske forklaring er kedeligere, når den slår fast, at nordlyset blot er et sammenstød mellem solens elektrisk ladede partikler, molekyler og atomer i jordens atmosfære.

Hænderne forsøger at gribe fat i det spektakulære lysshow. Håbløs gerning, for det foregår i den øvre atmosfære i cirka 100 kilometers højde, men alle er enige om, at Grønland er et af de bedste steder i verden at se nordlyset.

074

072

Tilskuerpladserne på byens grusfodboldbane ligger tæt på fjeldet.

qaqorttoq

095093

090

 

 

 

19. november, 2020

Posted In: Aktuelt forsiden, Grønland

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com