Sneen er af den frosne slags, den slags, som er så fantastisk at se på og som nærmest skriger på sneboldkampe, snemænd og iglo, men som samtidig er helt og aldeles håbløs at have med at gøre, for den smuldrer imellem fingrene på os.

Det får nu ikke Malthe til at opgive en tur i havesneen, for han er spejder, og de kan noget med mange ting, også bål, og de lader sig ikke kyse af, at jorden er hård, træerne våde og havebålet dækket af frossen sne.

Han vil bare spise frokost ved sit eget bål, så han går straks en tur i legehuset, hvor han finder sit lille lager af bark og  grenkvas som skal bruges som optænding. Ikke noget med tændvæsker, og slet, slet ikke når børn laver bål alene.

Hvis der er brug for hjælpemidler til at starte bålet, så brug kun optændingsblokke, men bedst er tørt birkebark, der indeholder letantændelige olier, og når først ilden er ved at have fat, er det om at puste strategisk og så er det ellers ved at være tid til at lægge tykkere og tykkere grene på indtil bålet har den helt rigtige form.

Der er mange forskellige måder at lave bål på, men en simpel og effektiv måde er det såkaldte berberbål, der brænder længe med færre stykker træ.

Bålet bygges op som en tømmerflåde på tværs af hinanden i tre til fire lag. Ovenpå lægges det lille optændingsbål, og på den måde får vi et bål, der brænder ovenfra og ned. Når bålet er brændt ned, er der supergode gløder til at lave mad, og Malthe elsker at sidde og spise sin frokost med numsen i sneen og hænderne varmede af ilden, og så har man også god fornøjelse af tøjets

Bålet bygges op som tømmerflåder på tværs af hinanden i 3-4 lag. Ovenpå bygges et lille optændingsbål, der startes som laissez faire bålet. Da bålet brænder oppe     fra og ned, så går det langsommere og man sparer brænde. Går det for langsomt, lægges mere brænde oven på. Til slut vil der være mange gode gløder til madlavning i gløder.

baal-i-snebaalisne1

baalisne2baalisne3

 

17. november, 2016

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com