Foto: Majbritt Andersen, Borneferie.dk

I skovene ved Amazonas har de myrer, der smager af tyrkisk peber og lianer som kan bruges som drikkeflasker, men de eksotiske oplevelse r findes også i Danmark og de er endda ganske nemme at finde i marts måned.

Birketræet, der står i de fleste parcelhushaver og i skovene, hvor de kaldes skovens unge hvide piger på grund af deres slanke og hvidbarkede kroppe, kan være et af de helt store og bundnaturlige vitamintilskud som vi selv kan høste fra.

Hele vinteren har løvtræerne været i dvale, men ved forårets spæde spiring stiger safterne. Op i træerne, og så er det om at være afsted med en grensaks, en flaske til tapning og noget reb at binde flasken med, for vi skal tappe birkesaft, og så snart vi har savet en gren, så er der gang  den herlige blanding af vand som birketræet trækker op fra jorden og sukkerstoffer fra træet –  ren magi. Fra marts til maj, hvor birkebladene springer ud, er træerne så sprængfyldt med saft, at den sunde saft pibler helt af sig selv så snart du klipper en gren af. I statsskovene er det tilladt at klippe en gren på træer, der er mindst ti meter høje, men vær lidt forsigtig for træer er jo levende væsener, så det svarer lidt til at malke en ko.

Udover det sjove i at kunne hente smagfuldt og drikbar saft fra naturen, så er det også lidt af en vitaminbombe vi her har fingrene i, og det smager sødt og godt, og kan bruges i madlavning og som vasken i boller, brød og kager.

Sådan gør du:

Find en gren, der er 1,5 – to centimeter tyk og som sidder tæt på stammen. Læg grenen ned i din plastic- eller glasflaske, som du binder fast på træet, og så er det ellers bare at vente. På 10 timer kan man få omkring en halv liter ren birkesaft fra træet.

Den lidt mere avancerede form for tapning foregår ved, at man borer et hul i træets stamme, men den går ikke i skovene, cirka en meter over jorden, og via en plasticslange tappes saften ned i flask eller anden beholder.

Saften kan drikkes som den er, lækker frisk og kold, evt med citronskive eller et par frosne bær. Du kan afkøle saften i køleskab eller i en bæk i skoven, så smager den bedst. Man kan også vælge at koge birkesaften ind, så det bliver til det søde birkesirup, men så kræver det tålmodighed, for du skal bruge mindst fem liter saft, for at få cirka en deciliter luksus sirup.

Opbevares efter tapning på køl, holdbar 4-5 dage. Kan fryses op til 6 mdr.

Birkesaft er topfoder til mennesker og træer, fyldt med fruktose, glukose, frugtsyre, aminosyrer, C-vitamin, kalium, kalcium, fosfor, magnesium, mangan, zink, natrium og jern.

20. marts, 2020

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com