Galanthus. En sammensætning af gala, der betyder mælk og anthos, der betyder blomst. Mælkeblomst. Et smukt navn, der giver en rigtig god beskrivelse af virkelighedens udseende.

Farmand er klar med den latinske og græske betegnelse for vintergækken. Lidt af en drillepind, altså blomsten, der gækker, gammeldansk for driller, sommeren frem og det lige mens det stadig er vinter.  Malthe værdiger ikke min store visdom et ord eller et øjebliks opmærksomhed.

Vi er på farten, og har talt om at nu vil vi se blodårer, et ordentligt sug og hvid kulør i et massivt farveskift. Vi har begge hænderne fyldt med vintergækker.

Sarte og hvide med hængende dråbeformede blomster, enkelte kan have struttende kronblade, rigtig glade for skovbund og anden porøs jord, oprindeligt hjemmehørende i Sydeuropa, men indført som prydplante til Nordeuropa. Det sjove er, at uanset hvad vi laver i naturen eller på farten, så er den allervigtigste rejsepartner nysgerrigheden.

Det er vildt, grænsende til det utrolige, hvad man kan få ud af fælles gøremål som familie, hvis bare man forstår at få tændt en gnist af nysgerrighed.

Vores nysgerrige gnist er at lave blå vintergækker, som i virkeligheden ”bare” er en måde at få en anskueliggørelse af, hvordan planternes vandforbrug forløber.

Blomsterne kommer vi i små glas med vand og så tilsætter vi blå og rød frugtfarve i vandet. He-he, hvor skal det blive sjovt at manipulere lidt med naturens kulør, er vi enige om, før vi pynter vindueskarmen i køkkenet med de små nikkende blomster.

De får lov at sove i fred for vores nysgerrige blikke, men dagen efter, er vi der igen med kameraet, og nu er ”miraklet” sket.

Som i absolut not. I hvert fald ikke da vi tager blomsterne med rød frugtfarve frem og skal i gang med at studere og fotografere. Måske en lille bitte antydning af en beskeden rødmen, hvis man virkelig vil se det, ellers intet.

Forventningerne styrtdykker, men den blå farve har artet sig helt anderledes, og nu er mælkehvide blomster skrigblå. Det er naturens pædagogiske evner der tryller.

Hvis man ser grundigt efter, så kan man se nogle grønne ”tegninger” inde i blomsten. Det er duftpletter, hvis fornemste opgave er at lokke insekter til, som kan bestøve planten.

Naturen sætter vidensspor til hele familien.

20. marts, 2021

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com