Naturen er forunderlig og foranderlig og der er mange muligheder for at blive klogere på den, hvis bare man er doven nok.

Af Martin Hoffmann Kønig

Hvor kan planlægning og orden dog ødelægge mange fantasifulde og herlige ting, særligt i naturen. Det må være en af de lektier vi lærte, da vi ville skabe vores eget æbletræ af kerner fra sidste års æbleskrog.

Planerne var ellers helt klare og ganske gode. Vi ville lave vores helt egne æbletræer, så da sidste års enorme og fantastiske æblehøst havde nået vores mætningspunkt, var vi klar til at hente frø ind fra de overskydende æbleskrog, og dem var der virkelig mange af.

Vi havde lavet vores forarbejde, og havde sammen læst op på litteraturen om spiring, prikling, potning, bladsæt og kimblade. Det er en ganske sjov, men kompliceret proces at skabe nye æbletræer, og særligt processen med at få de tørrede frø til at spire er svær og i det hele taget kræver det stor tålmodighed, for først efterår 2 er de klar til at blive plantet ud på blivestedet, og først fire til fem år efter kan vi regne med æbler.

Men for os gik noget galt, eller rettere sagt, det troede vi, for arbejdet med at indhente frøene gik i vasken. Alt for mange andre spændende gøremål tog vores tid. Stor var derfor vores begejstring, da vi i det spædeste forår tog fat på årets første græsslåning. For lige der, under vores ananasæbletræ piblede det frem med spæde grønne spirer.

Fra jorden og fra brune og nærmest formuldede sidste års æbler står spirede kerner i fuldt flor. Naturen har hørt vores bøn og har klaret spiringen for os. Kuldebehandling i køleskab og tørrede frø, der sættes i fugtig jord, alt sammen har naturen klaret for os.

Vi er nu klar til at lave den helt store-lille ”planteskole” og så er det ellers at vente på det næste naturlune, for selvom man kan så kernerne og der vil komme et æbletræ, så er det ikke til at sige noget om, hvordan æblerne bliver. Kun èn ting er sikkert. De vil ikke komme til at ligne modertræet, for æbleblomster kan kun bestøves med pollen fra en anden sort, så der er ingen garanti for velsmagende æbler, men de vil være af egen avl.

27. april, 2019

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com