Fiskestangen buer svagt, der er ikke bid, men derimod en drage på linen. Vi er til dragedag i Liseleje, på det store græsområde før stranden, og en af dem, der går op i at komme højest, en midaldrende mand med en fiskestang og en line op i luften så langt øjet rækker, er en smule irriteret.

Ikke på den ubehagelige måde, men på den lidt nervøse, for en ”konkurrerende” drage har viklet sig ind i hans line, men et par voksne mænd får line-balladen viklet ud, og så er det tid til dagens stående vits. Han peger op i luften, langt op, så langt øjet rækker, han har fiskeline på omkring to kilometer, men han formoder at hans drage er cirka 440 meter oppe i luften.

Hans drage er ganske simpel, formet af sugerør og plastic, men det er sin sag at arbejde med vinden. Vinden udøver sine kræfter på dragen. Den skubber, og har man en meget stor drage kan det næsten være svært at blive stående. Dragesnoren forhindrer dragen i at flyve væk, men når dragen står lidt skråt i forhold til vinden har den ikke andet valg end at flyve.

På marken i Liseleje er der konkurrence om, at have den største, den smarteste, den mes fantastiske drage, men det er også ok bare at have det sjovt.

 

En drage er til hele året, og et særlig godt trick er, at finde sin yndlingsdrage, og huske at tage den med ud i verden, for særligt i Asien er drageflyvning en kunstart, som vil give mange venner at deltage i.

Manden med fiskestangen hygger sig. Hans drage er bare en lille prik tæt på skyerne, men hver gang, der kommer en hen og hilser, får de spørgsmålet, der tydeligvis er nøje planlagt:

”Kan du se, hvad der står op min drage?”

”Nej,” lyder svaret prompte, og hver gang får det samme replik med på vejen.

”Du har et skarpt syn, for der står nej på min drage.”

Når en drage flyver, så er der tre kræfter på spil. Vindens kraft, der skubber dragen bagud og op. Dragesnorens kraft, der trækker dragen fremad og ned og tyngdekraften, der trækker dragen lige ned mod jorden, og dragen stiger til vejrs, fordi vinden skubber den mere op end dragesnoren og tyngdekraften tilsammen trækker den ned.

I Liseleje er det nemt at blive fascineret, og lysten til sin egen drage trækker, så næste gang vi skal til dragedag bliver det med hjemmelavet drage.

 

Opskrift på at bygge din egen drage:

Se på hjemmesiden skoven-i-skolen.dk

 

Første gang i luften med en styrbar drage

Når du første gang skal ud at flyve med din drage, er det vigtigt, at du tager vinden i betragtning. Det må ikke blæse for hårdt, for så er dragen meget vanskelig at styre, og den trækker meget. En styrbar drage vil få for meget fart og være vanskelig at manøvrere i luften. Vent til en dag med jævn vind!

Sikkerhed ved drageflyvning

Det er altid vigtigt at overholde nedenstående sikkerhedsregler ved flyvning. Husk, at ikke alle deler glæden ved drageflyvning med dig.

  • Flyv aldrig i regn- eller tordenvejr. Selvom det ikke tordner, kan der være elektricitet i skyerne.
  • Flyv aldrig i nærheden af højspændingsledninger.
  • Flyv aldrig, så dragelinerne krydser en vej eller sti.
  • Gener aldrig dyr med din drage – specielt heste kan blive meget bange.
  • Gener aldrig andre med din drageflyvning – find et andet sted hvor du kan flyve.
  • Lad aldrig flyvelinen løbe ud mellem hænderne, den kan på ingen tid skære sig dybt ind i hånden. Brug eventuelt handsker.
  • Saml altid ødelagt eller sprængt line op og tag det med hjem. Det kan være farligt for fugle og andre dyr.

•Kommer der fugle i nærheden af, hvor du flyver, kan du sende papirlapper op ad linen, så de kan se den, eller forsøg at bevæge linen så den kan ses. Ifølge dansk lov må drager højst sættes 100 meter op over jorden og ikke tættere end 5 km på en flyveplads eller lufthavn

 

 

27. september, 2018

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com