Dampende hed hovedstad, paradisøer, erotisk kunst fra naturen og mad fra gaden. Thailand har det hele. Dampende hed hovedstad, velsmagende mad hos små gadekøkkener, trekking og så de mange muligheder for at nå en paradislignende ø med frække sten.

Af Martin Hoffmann Kønig

Mandens tjavsede hår virrer i vinden. Han sidder på ladet af en bedaget lastbil på færgen mellem Surat Thani og ferieøen  Koh Samui. Munden flækker i et tandløst smil mens en dreng forsøger at fange vores  opmærksomhed ved at falbyde en håndskåret vandmelon strøet med salt og sirligt lagt i en plasticpose med en engangsgaffel.

Havet omkring os har den mest appetitlige azurblå farve og bølger svagt om kap med skibet. Vi er i Thailand, og vi bestemmer selv. Det fantastiske ved Thailand, er, at man, også med børn, uden problemer kan rejse på egen hånd.

Vi er tæt på land, og en mand kommer båden rundt for at forsøge at sælge et sted at sove. Vi hopper på et godt tilbud og til højre fra molen holder der en songtaew, en såkaldt grisebil, klar til at køre os til vores hotel. Hoteller findes i alle prisklasser, og er kravene til luksus ikke høje, så kan man uden problemer overnatte for omkring 100 kr.

Koh Samui er Thailands næststørste ø, og naturen har lidt af det hele. Frodig jungle, strande, fabelagtige udsigtsposter, klostre, templer og spændende naturreservater med dyr. Til gengæld er taxaer dyre på øen, og vil du køre på taxameter, så får du bare et grin retur.

Opad, opad, opad. Har man mod på det er det nemt at leje bil på Koh Samui, og kvaliteten af bilerne er god. At lægge kortet til side, slukke GPSen og bare køre derudad, helst opad, bliver oftest honoreret med en udsigt, som ikke findes magen til andre steder. Køb et kilo af de fantastiske mangoer, og sæt jer til rette, nyd udsigten og spis det sunde slik.

På stranden i Lamai er en af øens mere spektakulære attraktioner. Hin Ta og Hin Yai, bedstefar og bedstemor, de erotiske klipper. For millioner af år siden har vind og vand skabt en helt særlig klippeformation, der er formet som de mandlige og de kvindelige kønsorganer. Fnisende turister går omkring, men egentlig er det bare et feriekrydderi af de mere pikante.

Lamai Beasch er noget mindre end øens største strandområde Chaweng, men også hyggeligere. Stranden er adskillige kilometer lang og har groft, gulligt sand. Og vandet er klart, men pas på, her bliver hurtigt dybt.

Gadekøkkener hitter

En time og 10 minutters flyvning fra Koh Samui, og så er vi i Thailands sydende og hede hovedstad, Bangkok. En by, der har flere indbyggere end Danmark, og hvor alt er muligt.

Khaosan Road er en af sydøstasiens mest beræømte gader, og et must, hvis man er på et kortvarigt besøg i Bangkok. Det er gaden, hvor det syder og bibler af kreativitet. Særligt backpackere og budgetrejsende tiltrækkes af gaden, fordi de her er et utalt af billige overnatningsmuligheder, og der her er gode muligheder for at møde andre rejsende, der har gode råd til den videre rejse. Det var her vi mødte manden, der overbeviste os om, at en togtur 700 km nordpå til en trekkingtur i højlandet omkring Chiang Mai var alletiders – og han fik ret.

Bangkok er også så meget mere end billige mærkevarekopier og ”lay-back” barer. Det er flodtaxaer, fruitshakes og noget af det flotteste. Wat Pho, templet med den enorme liggende guldbuddha, hvor man kan give mønter til munkene i små skåle eller The Grand Palace, der var kongelig residens indtil 1925, men som i dag er en arttektonisk perle, et ”must see,” men også arbejdsplads for hoffets ansatte og så stedet, hvor Thailands helligste Buddha statuer: Phra Kaeo Morakot, er placeret, og som også er et studie i den fineste grønne jade, guld og smukke malerier.

Khaosan Road er også gaden, hvor man lærer værdien af billig mad. I hvert den mad, der tilberedes på et af de mange tusinde gadekøkkener, der er overalt i Thailand.

Kaffe yen, thaiernes kolde kaffe, diverse grillspyd, omeletter, ristede kyllingefødder, fåreøjne, udskårne frugter, karryretter eller friturestegte biller, for slet ikke at glemme Tom Yung Gunk, suppen, der kan få voksne mænd i knæ, men tilberedt på den rigtige thaimåde er uforglemmelig stærk og velsmagende. Der er noget for enhver mave. To mennesker stopmætte for 20-30 kr. Egentlig helt ok, og så det bedste. Ingen maveforgiftninger.

Thailand

28. august, 2018

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com