I græsset foran Asserbo Slotsruin ligger resterne af en mellemstor fisk. Skelettet er pillet frit for kød og i den omgivende voldgravs grønmelerede vand popper det lystigt, når fiskene skal op og trække lidt luft.

Vi har netop passeret en kringlet, men smuk, egetræsbro. Vi går fra nutidens hyggelige skovområde til fortidens barske kamp mellem kirke, konge og fjender fra det store udland. Halve munkestensmure, græs i viltre totter og mystiske nedgange til sindrige borgruiner. Vi er i eventyrland, et sted, hvor historiebøger bliver til lystlæsning og virkelighed, og så er vi kun i skoven ved Asserbo i Nordsjælland.

I middelalderen var området et livligt vandkantsområde helt op til Arresøs kyster. I 1100 tallet en del af ærkebiskop Eskil af Lunds besiddelser. Men lige nu, en almindelig sommerlørdag, runderer 11-årige Malthe med metaldetektoren, historierne i ørerne og en fornemmelse af at stå midt i et af danmarkshistoriens mest interessante områder. Han hører efter og ser sig nysgerrigt omkring. Historien bliver langsomt levende rundt om ham, og der skal ikke megen fantasi til at forestille sig, hvordan bisp Absalon her har gået og funderet over, hvordan han skulle få tag på venderne, og mon så ikke han har tabt en guldmønt eller to?

Historien skal mærkes og ses, og her i den grønne skovlysning er den så synlig som den kan blive og helt uden dyre virkemidler. I 1181 er det bisp Absalon, der ejede stedet og han forsøgte at oprette et munkekloster og lægge det ind under Sorø klosters besiddelser. Malthe ser sig omkring, løber langs munkestensmurene og hopper ind i noget, der måske har været et vagttårn. Fantasien knokler, og vi springer gerne sider over i historiebogen, når interessen skal holdes fast.

I 1502 myrdedes rigshovmester Poul Laxmand, der havde købt slottet af Sorø Kloster, og hans gods blev konfiskeret af kongen for mistanke om at han konspireret mod kongemagten. En snørklet historie begynder, og først i 1560 køber kong Frederik den 2 området for at skabe et stort nordsjællandsk jagtområde. Frem til slutningen af 1600-tallet fungerede Asserbo slotsruin som krongodt indtil dden store sandflugt lagde området øde, og først da den arkæologisk interesserede Kong Frederik den 7 fik 12 af sine bedste soldater til at grave det fri for 10.000 m3 sand, kom det firefløjede anlæg igen til syne, og der har det været siden, lige til at bruge, lige til at opdage og lige til at være en af verdens bedste historiebøger for hele familien. Der cykles, løbes og hygges i skoven omkring os, men vi har fred i vores egen boble af danmarkshistorie, hvor vi går i fodsporene på både konger, adelsmænd og klerikale topfigurer.

Hvor:

Bisp Absalons Vej 28, 3300 Frederiksværk

 

4. juli, 2018

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com