Hop-i-pyt

Vi håber på regn, og så er det bare med at få gummistøvler på og afsted. Grumset, pløret og lidt ulækker, når den ses med voksenøjne, men for børn er vandpytten bare sagen. Den lille fordybning, der er fyldt med regnvand – vandpytten – et af vores yndlingssteder. Et sted, hvor det er ok at sige pyt med våde fødder, for nu skal der leges vildt. Vandpytterne er vores chance for at gøre op med forsigtighedskulturen omkring vores børn. Børnene skal have lov at slå sig, de skal lege og tage chancer, og de skal have lov til at være vilde, for på den måde bliver de endnu bedre i stand til at takle fremtidens udfordringer, og der er mange. Og det er slet ikke for sjov at en vandpyt hedder som den gør, for det handler om at spotte noget vand og blæse på alt det snavs, væde, kolde fødder og alle de andre voksenbekymringer det kan føre med sig.

Fysik på stranden

Vi skal på stranden og finde tungsand, der ”løber” i et sort bånd på stranden. Sand, der indeholder flere tunge mineraler end almindeligt hvidt strandsand. Den mørke farve kommer fra de tunge mineraler, som titanium og zirkonium, der farver det sort og rødbrunt, og det er her vi skal hente viden om manetfelter og magnetit. Det tunge sand samles i en plastpose, bør tørres 24 timer i en ovn, men vi har travlt. Magnetfelter skal opdages, og vi skal lave små magnetpindsvin af den magnetiske del af sandet, magnetit, der indeholder jern, som retter sig ind efter et magnetfelt. Man kan for små penge købe seje store og heftige magneter, men vi har grebet det hele lid mere lavpraktisk an, og nappet et par køleskabsmagneter, og det virker.

Numsen i vejret for fortiden

Melodiøst synger jern mod kalk og flint sig ind i ørerne, mens numser i øjenhøjde fanger blikket. Regnfulde skyer driver bæres dovent videre af termiske vinde. Jagten er gået ind, men det er den, der klares med hammer, mejsel, en plasticpose og en gedigen frokost. Vi spejder ud over det kridhvide landskab i Danmarks største menneskeskabte hul, Faxe Kalkbrud, og et af rådene fra vores guide fra Geomuseum Faxe skal nu tages i brug: Gå efter maskinerne.

Hvidstøvede borer vores fingre sig ind i siderne på det over 40 meter dybe hul som vi befinder os i. Omkring os er der kridhvidt så langt øjet rækker, og kun de andre lige så ivrige familier, der står bøjet over kalksten med numserne i vejret, bryder det sydeuropæiske udtryk. en direkte port tilbage i tiden. For 63 mio. år siden var her et over 100 meter dybtvandskoralrev, med hajer, over fire meter lange og skællede krokodiller og 500 andre dyrearter, og siden har sporene ligget i dvale.

Bispens forladte ruin

I græsset foran Asserbo Slotsruin ligger resterne af en mellemstor fisk. Skelettet er pillet frit for kød og i den omgivende voldgravs grønmelerede vand popper det lystigt, når fiskene skal op og trække lidt luft. Vi har passeret en kringlet egetræsbro og  går fra nutidens hyggelige skovområde til fortidens barske kamp mellem kirke, konge og fjender fra det store udland. Halve munkestensmure, græs i viltre totter og mystiske nedgange til sindrige borgruiner. Et eventyrland,  hvor historiebøger bliver til lystlæsning og virkelighed, og så er vi kun i skoven ved Asserbo i Nordsjælland.

Fantasien knokler, og vi springer gerne sider over i historiebogen, når interessen skal holdes fast.

Bisp Absalons Vej 28, 3300 Frederiksværk

Og til sidst er det værd at downloade appen Natureventyr.dk, hvor man kan kombinere naturturen med mange sjove eventyr på farten.

 

 

29. januar, 2021

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com