Har man lyst til et gigantisk skud romantik, glade øjne, historie og ikke mindst lider af fascination over at komme helt tæt på en af kongehusets private hjem, så er det muligt i Gråsten.

Af Martin Hoffmann Kønig

Sådan et sommerhus er det ikke så skidt at have rådighed over. Fornemmelsen af at være lidt på forbudte veje melder sig, mens vi går ad den grusede sti foran det store hvide Gråsten Slot i Sønderjylland.

Må vi virkelig det her? En pirrende fornemmelse af at være på afveje melder sig, men det er helt ok. Gråsten slotshave er, når kongefamilien ikke er her, åben for offentligheden , og det er en oplevelse man skal unde sig selv.

Under fødderne knaser småstenene, og først er det med lidt stille skridt, for tænk nu om der viser sig en garder og verfer os væk. Men det gør der ikke. Det røde skilderhus står gabende tomt.

De brede svungne trapper for enden af slottet virker i den grad bekendte, mest fra de kulørte blade. Det er her den kongelige familie sommer efter sommer har været samlet for at blive fotograferet før de kunne holde fælles sommerferie. Ud over slottet er der rigeligt med overdækkede parkeringspladser og i forlængelse af porthuset to lave staldbygninger opført med lave tage og ottekantede hjørnepavilloner med balustrader og lanternespir.

Swimmingpoolen er pænt dækket til, så efterårets efterladenskaber ikke sviner mere end højst nødvendigt, egentlig er den ikke særlig stor, men tennisbanen er rigtig flot, og det er ikke svært at forestille sig de overdækkede tilskuerpladser fyldt med ivrigt klappende royale. Prinsessehuset ligger smukt bagest i haven, samme sted som en rød stenhund står og venter på de mindste prinsesser og prinser. Man bliver nemt en anelse royal ”starstruck.”

Det er sidst på eftermiddagen, solen er ved at være sengeklar, og vi er de eneste gæster i Gråsten slotshave. I 1935 fik det daværende kronprinspar, senere kong Frederik 9 og Dronning Ingrid, slottet som sommerbolig, og siden har den statelige bygning været til kongehusets disposition.

Vandrende ad havens svungne stier, store plæner, hvor selvkørende græsslåmaskiner brummer ihærdigt afsted, snoede vandløb, romantisk smukke rosenbede, små skovpartier, søer og sirligt revne bede, kan man da godt føle sig lidt kongelig.

I 1600 og  1700-tallet lå her en sirlig barokhave, men i dag står der dronning Ingrid kombineret med en farvekyndig hånd fra dronning Margrethe, over det meste af slotsparken.

Store staudebede med en af dronningens angivelige yndlingsblomster, blå ridderspore, blomsterpagten skriger af farver, blodbøg og langs bredden ud mod den store dam ligger en svane og hviler sig. Grågæs går og nipper i græsset. Søen er delvis dækket af siv.

Hele naturpakken er her midt i den lille sønderjyske by, og det er svært ikke at blive revet med af den særlige stemning i slottets park, hvor både forældre og børn kan bruge lang tid.

17. oktober, 2020

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com