En gammel hammer, tre til fire stykker afmålte lægter, en pude og et stykke træ på tværs så der er noget at hænge skoene på.

Solen skinner, træerne pibler med grønne gemmesteder. Det er på tide at børnene søger mod trætoppene. Malthe delagtiggør os gerne og konstant i, hvornår næste søm skal sættes hvor, men han gør det selv, og efter en times tid har han skabt årets første hule i et af havens mange birketræer.

At have et sted, som er helt ens eget, – et sted, hvor man kan sidde i fred og hygge sig, – det er dejligt. Og guld værd, og så er det jo en fantastisk mulighed for at få tilfredsstillet sin nysgerrighed, for når man sidder der i sin egen lille træhule er det helt ok, at holde øje med naboen.

Fornøjelsen ved at flytte børneværelset op i træerne bliver bestemt ikke mindre af at have fundet eller bygget hulen selv. Det behøver ikke være så fint eller besværligt, og kan sagtens gøres ved jorden. Byggematerialerne er som regel lige ved hånden. Et par nedfaldne grangrene og et par lidt tykkere grene at støtte dem til.

Brug buskadset. Noget af det nemmeste er simpelthen at lede efter et pænt stort hulrum under noget buskads (uden torne!). Der danner sig tit noget ”luft” under de nedhængende grene på pil, rododendron eller andre lidt lave buske. Gå ind i hulrummet og se, om der er plads nok til at sidde behageligt for en eller to personer eller hvor mange, I nu er.

I træerne kan man nøjes med at save et par grene af, så der bliver plads til et par siddepladser, og et par vandrette grene kan bruges som hylder til et krus saftevand

Sjov med huler

Giv hulen et navn og lav et flot skilt af et stykke drivtømmer eller et andet gammelt bræt som I kan finde i skoven eller på stranden.

• Lav adgangskort til dem, som skal have adgang til hulen.

• Lav navneskilte, for eksempel af flade sten, sat på en brochenål eller af hulsten, som får en lædersnor igennem hullet. Eller sæt navn på en kasket eller et armbind

• Lav en lille dagbog for de dage, I er der

• Hav en ”tingfinder-pose” hængende til sjove frø eller sten, I finder omkring hulen.

• Hyg med tæpper og puder.

 

 Træhulen for de lidt mere raffinerede, der nok har en handyfar eller mor til at hjælpe sig:

Find en bred, solid gren i et træ – der har flere sidegrene, så man ikke monterer huset på én gren. Start med at etablere gulvet med to kraftige trælægte, og det er vigtigt, at de står på højkant, så de ikke svajer (A). Bor gennem grenen og lægterne med et 12-14 mm bor.

Sæt 10 mm gevindjern gennem gren og reglar og spænd fast med spændskiver og bolte, så de flugter med ca 1–1,5 m afstand fra hinanden (B). Her kan du fæstne en palle og rupløjede brædder på. Tjek inden børnene går på det, om det er solidt og ikke vugger eller river sig løs, når vægten fra et menneske placeres på det.

 

Herfra etableres fire hjørnestolper, hvorpå brædderne sømmes på (C). Skal der være tag? Skal der være rebstige eller trin i træstammen? Du bestemmer.

 

Du skal bruge: 2 kraftige lægter (2 x 4 tommer, længden er efter hulens størrelse), 4 x 10 mm gevindjern, 2 paller, 4-6 rupløjede gulvbrædder, træ til siderne, en stige.

 

3. august, 2019

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com