Melodiøst synger jern mod kalk og flint sig ind i ørerne, mens numser i øjenhøjde fanger blikket. Regnfulde skyer driver bæres dovent videre af termiske vinde. Jagten er gået ind, men det er den, der klares med hammer, mejsel, en plasticpose og en gedigen frokost.

Vi spejder ud over det kridhvide landskab i Danmarks største menneskeskabte hul, Faxe Kalkbrud, og et af rådene fra vores guide fra Geomuseum Faxe skal nu tages i brug: Gå efter maskinerne.

Elefantstore holder de gule gravemaskiner som vidner på at kalkbruddet stadig er en arbejdsplads, men også på, at her er noget at komme efter. For hvor der er maskiner er der gravet, og så er porten åbnet på vid kamp til fortiden. Og i weekender og udenfor arbejdstid er der ikke de store hensyn at tage, så det er bare at gå i gang med at grave efter fortiden.

Til gengæld er der, på hverdage, god mening i at få en af museets guider med sig rundt. Det koster 70 kroner for voksne og 35 for børn over seks år, yngre er gratis.

Hvidstøvede borer vores fingre sig ind i siderne på det over 40 meter dybe hul som vi befinder os i. Omkring os er der kridhvidt så langt øjet rækker, og kun de andre lige så ivrige familier, der står bøjet over kalksten med numserne i vejret, bryder det sydeuropæiske udtryk.

Forsigtigt skubber otte-årige Malthe de første forstenede koraller frem. Værsgo, en direkte port tilbage i tiden. For 63 mio. år siden var her et over 100 meter dybtvandskoralrev, med hajer, over fire meter lange og skællede krokodiller og 500 andre dyrearter, og siden har sporene ligget i dvale. Nærmest andægtigt pakker han sine skatte sammen, og selvom der sjældent er hajtænder med hjem, så er der her garanti for en naturoplevelse i særklasse, ganske gratis, og med garanti for at geologi og historie er blevet meget mere interessant.

Forstenede lorte og dyr i plastic

Guidens fødder på Geomuseum Faxe vælter de farverige plasticdinosauerer. Én efter en ryger de som en børnenemme fortællinger om den tid for omkring 63 mio. år siden, hvor en gigantisk asteroide gjorde livet umuligt for en stor del af de enorme dinosaurer. I det hele taget er museet et besøg værd, før man går på fossiljagt i kridtens verden, også selvom det slider på børnenes tålmodighed, for det er med museets illustrative intro, at kalkbruddet bliver en del af den større fortælling om vores fortid, og her der er mulighed for at vide hvad vi skal på jagt efter.

Kalkførst

Museet er overskueligt, og når hajkæber hentes frem med en fortælling om, hvor uendelig mange tænder en haj har med sig, så stiger spændingen, og fortællingen om amatørgeologen Alice Rasmussen, der efter livslange fossiljagter i kalkbruddet fik verdens mest fornemme pris for amatørgeologer – Mary Annings Award – og hvis imponerende fossilsamling med blandt andet forstenet hajlort kan ses på museet, giver blod på tanden.

Der er gode muligheder for at finde spændende fossiler, hvis man tager på fossiljagt i Faxe Kalkbrud – ja, faktisk er det umuligt ikke at finde fossiler.

Husk at passe på:

* Hvis I kommer i hverdagene, så gå efter arbejdsmaskinerne, men husk, at Fakse Kalkbrud er en arbejdsplads, så de arbejdende biler har fortrinsret, og i weekenden, se efter, hvor de store arbejdsbiler holder parkeret. Det er sædvanligvis i det område, der senest er gravet, og det giver porøse områder, der er nemme at søge og grave i. Men tag Jer i agt for store løse kalksten, der kan vælte ned fra skrænterne. Det sikreste i hverdagene er at købe en guidet tur fra Geomuseum Faxe. Det koster 70 kr. per voksen og 35 kr. for børn. Kalk1 Kalk

21. februar, 2018

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com