Malthe sidder og snitter sin gren klar til snobrød, ved siden af ham ligger flitsbuen, selvfølgelig  pile med plasticspidser, Majbritt pusler om bålet, mens jeg har tid til at læse et par sider i en bog.

Fuglene kvidrer lystigt i træerne omkring os, ænderne snadrer i vandet foran os og over os er en svaneflok på vej “hjem.”  Det er sen eftermiddag, klokken er omkring 17, og for en time siden proppede vi liggeunderlag, nattøj, snobrødsdej og aftensmad, sammen med tandbørsterne, i bilen, og er draget til et af vores yndlings shelterpladser i Skuldelev, andre gange ved Hammer Bakke lige før trækfærgen til Orø.

Det kan man sagtens kalde  ferie, men også uden for ferietid er det her et hit.  Vinteren begynder at sende små snerrende bid afsted. men derfor kan man jo godt give plads til en helt lille ferie midt på ugen.

Aftenen står på bålmad, snittede pinde, kvas jagt til bålet, bade i fjorden og sove i det fri. Simpelt, men dejligt, og sheltermulighederne findes i hele landet,  vi holder af det, og vores hund elsker det.

Og vi er ikke alene, langt fra. Sidste år krøb rekordmange danskere i soveposerne i nogle af landets mest naturskønne områder. Givet hjulpet på vej af corona-restriktioner, men også fordi shelter muligheden er en unik måde at komme helt tæt på naturen.

Knap  250.000 danskere bookede sidste år plads på en af Naturstyrelsens lejrpladser. Det er 30.000 flere end året før, og en stigning på 130 procent sammenlignet med 2013, hvor man begyndte at registrere bookningerne.

Dertil kommer alle de lejrpladser, primitive overnatningssteder og skove med fri teltning landet over, hvor det er først-til-mølle-princippet.

Før sommerferien 2020 afsatte regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet 19,2 mio. kr. til indsatser, der skal sikre flere gode oplevelser i den danske natur. For nogle af pengene er der blevet etableret 78 nye primitive overnatningssteder og 80 bålpladser i de statsejede skov- og naturområder.

Mens særligt de sjællandske sheltere var været stærkt besøgte, så er der stadig god plads på de jyske lejrpladser, hvor der er mange muligheder for at overnatte i skove, på heder eller langs kysten.

På statens naturområder er det muligt at overnatte på lejrpladser, primitive overnatningssteder, rulle soveposen ud i skovbunden, sove i hængekøje eller slå et telt kortvarigt op i en af de mere end 275 statsskove, der har fri teltning.

Mens tænderne børstes suser det for ørerne, og vi tæller: 1-2-3-4. Flagermusene flyver tæt ved skumringstid, og det er ret sjovt at forsøge at lade blikket fange deres flaksende ruter, mens vi hælder tandbørsterne våde fra vores medbragte vandflaske.

Malthe og Calvin, vores hund,  er ret vilde med, at der er flere end 100 forskellige tissesteder i omegnen. Eneste problem ved nattetide, er, at der engang imellem kommer “gæster,” enten i form af voldsomt puslende smådyr eller bilister, der synes de har et natteærinde i området. Men de korte natteafbrydelser kan ikke fjerne glæden ved at vågne op i naturen, nyde en solopgang, og så starte dagen med en nøgendukkert i fjorden.

Læs mere om sheltere i naturen:

https://bookenshelter.dk/

https://booking.naturstyrelsen.dk/Home/Liste

https://www.friluftsraadet.dk/overnatning-i-det-fri

 

 

20. februar, 2021

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com