Det er æble og plukke bær tid, men i flere af de lækre havefrugter gemmer hvepsene sig, og de stikker, så pas på.

Af Martin Hoffmann Kønig

Ananasæblerne kan i antal tælles på én hånd, så de få røde æbler, der er klar til at blive spist er i høj kurs, men for pokker, hvor skal man passe på. For vi er ikke de eneste, der kan lide havens æbler.

1,5 centimeter lange med sparsom behåring og gule og sorte tværstriber med skarp kontrast. Sådan lyder den detaljerede beskrivelse af de smertestikkende gedehamsere/hvepse, som vi deler æblerne med. Det er kun dronningen, som overlever vinteren. Hun bygger i løbet af forsommeren et samfund på flere hundrede individer. Deres bo findes dels i jorden (musehuller, stendiger m.v..), dels i tætte buske (hække) og endelig i og omkring vores boliger (lofter, udhuse, tagudhæng m.m.).

Gedehamserne spiser både kød og frugt og andet, der indeholder frugt og andet, der indeholder sukker. Det er disse insekter, der sværmer om os sommer og sensommer, når vi spiser ude og som sidder på vores blommer og den nedfaldne frugt. Det er også gedehamserne, vi møder på wienerbrødet i bagerbutikkens vindue.

Æbler

Et godt greb pm det lækre æble, kan også være en effektiv måde at blive stukket på, så pas på, når I plukker æbler.

Honningbier har omtrent samme størrelse, men er lidt mere behårede og med mindre farvekontrast. Humlebier er mere plumpe, nærmest lodne og oftest større. De har en dybere brummende lyd, når de flyver.

Bierne er generelt vegetarer; de lever af pollen, nektar og frugtsaft. Selvfølgelig er det rart at vide, når en finger, halsen eller nakken er blevet angrebet af den gifte bandit, men for pokker, hvor gør det ondt.

Gode råd mod stik:

 1. Tryk aldrig brodden ud med fingrene, da det presser giften endnu mere ud i huden. Brug i stedet en pincet, negl, kreditkort eller knivsspids til at fjerne den.
 2. Sug giften ud med en giftsuger (kan købes på apoteket).
 3. Vask stikket med sæbe og vand.
 4. Læg isterninger på for at tage hævelsen.
 5. Brug eventuelt en lokalbedøvende creme eller gel, hvis du ikke kan holde kløen ud. Vi bruger med god virkning Xylocain
 6. Slug en smertestillende pille, hvis det er nødvendigt.

Kontakt straks lægen, hvis du får et af følgende symptomer:

 1. Hovedpine.
 2. Svimmelhed.
 3. Tiltagende hævelse og udslæt.
 4. Åndedratsbesvær.
 5. Brystsmerter.
 6. Kvalme.
 7. Sammensnøring af luftrør og brystkasse.

 

 

10. september, 2018

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com