De er små, men når de er mange, så virker de store, og de bider, hvis man sætter sig på dem eller i nærheden af deres hjem. Det er myrerne, de små lynhurtige seksbenede insekter, som vi ikke bruger meget tid på at tænke over i hverdagen. Men når turen går i skoven, så er det en rigtig god anledning til at stoppe op, og nyde de flittige dyrs imponerende liv.

Grannåle, der ved første øjekast ligger hulter til bulter, men som i virkeligheden udgør et sindrigt system, hvor hver enkelt grannål er lagt efter en nøje udtænkt plan, så de lukker myretuen og sikrer, at regnen ikke løber ind i tuen, som skal holdes tør og varm.

Op til halvanden meter i højden, og hvad vi sjældent får at se, også en meter under jorden, er dette imponerende hjem for millioner af røde skovmyrer. 100.000 myrer anslås indbyggertallet at være for en gennemsnitlig myretue, og tag ikke fejl. De har et effektivt våen i deres myresyre, som for små dyr kan være en livsfarlig gift. Pluk en blå blomst i skovbunden, og prøv så at stikke den helt hen til en myretue. Så vil du opleve, hvordan de arbejdermyre, der vogter tuen vil sprøjte myresyre efter blomsten, og blomsten vil ændre farve.

Når man sådan begynder at tænke lidt over, hvilke fantiske dyr, der er tale om, så forvandles den anonyme myretue til et af naturens mest interessante biografoplevelser, som både voksne og børn kan bruge lang tid på at tænke over og tale om.

 

9. august, 2015

Posted In: Aktuelt forsiden, Børn i naturen, På opdagelse i naturen, Sjov i naturen, Temaer

Tags: ,

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com