Stribet i sort og orange farver, en krop fyldt med bløde hår, og når den er mæt sidder den så stille, at du kan ae den, men kun med èn finger, for den er ikke ret stor.

Honningbien er en af de biarter, der er ved at være en sjælden gæst i den danske natur, og det er en skam, ja, faktisk er det noget nær en katastrofe, for det er bierne, der bestøver de afgrøder som vi skal spise, men vi kan selv gøre noget for at hjælpe bierne på fode i vores have.

Der findes 270 forskellige biarter, og flere af dem er stærkt udrydningstruede. Først og fremmest er det vigtigt at tænke på noget bierne kan leve af. Bier har brug for at der er adgang til mad fra marts-april til ud på sensommeren. Derfor er det en god ide, at plante biens kulinariske favoritter, helst nogle, der blomstrer på forskellige tidspunkter af året. De små flyvere er vilde med kurveblomster eller pilegæslinger, og så har de brug for et sted at slå bo.

Vi skal lave et lækkert firestjernet bihotel, hvor bierne kan finde ro og får et sikkert sted at lægge deres æg, og det er slet ikke svært. Det er som regel huleboende bier, der flytter ind på værelserne i vores bihotel, og de hygger sig særligt i bundter af bambus eller hule rør.

Vi skal bruge en plastik- eller lerurtepotte eller en tom dåse. Et rør eller små kasser kan også bruges. Er der åbning i begge ender, skal den ene ende lukkes til, og reden består af blomsterblade, harpiks eller mudder, som bierne tygger til en masse, og som formes til en blød masse, så det bliver til et perfekt hotelværelse – men den del klarer bierne selv.

 

Vi brugte:

Bambuspinde

Sandpapir

Save/kniv/ eller grensaks

Hvis der er huller i bunden af ”hotellet” skal der bruges noget til at dække huller med eks. karton/ træ eller andet, så der bliver mørkt inde i boet.

Sådan gjorde vi:

Vi begyndte med at skære bambuspinde til, så de passer i en urtepotte. Man kan også lægge sand eller ler i bunden, så pindene har noget at sidde fast i. Hvis der er et hul i bunden af urtepotten, så dæk det til med pap. Urtepotten skal fyldes helt op med bambuspinde. Brug sandpapir til at få enderne af bambuspindene til at passe.

Hæng de færdige bihuse op udenfor, helst vendt mod syd.

Det kan godt tage noget tid før der kommer bier i bihotellet, især hvis det er koldt udenfor, så forbered jer på, at det godt kan vare noget tid.

Husk:

Der skal være mørkt i bihotellet.

Bihotellet skal opsættes 1-2 m over jorden på et tørt, solrigt sted med læ, gerne på en væg eller et hegn.

Gangene i bihotellet skal være 4-10 mm i diameter. Der kan være gange med forskellige diametre i det samme bihotel, så man kan tiltrække forskellige slags bier. Lucernebladskærerbien foretrækker f.eks. gange med en diameter på omkring 6 mm, mens den røde murerbi foretrækker omkring 8 mm.

Nyttig info:

Størstedelen af de enlige bier bor i jorden, men en del bor over jorden i gange de selv laver eller i færdiglavede gange i f.eks. hule plantestængler. Bierne kommer frem fra redestederne om foråret, parrer sig, og derefter finder hunnen et egnet redested, hvor hun kan lægge sine æg. Inderst i reden lægger hun befrugtede æg, der udvikler sig til hunner og yderst ubefrugtede æg, der bliver til hanner.

Efter 5-8 uger dør hun, og først næste år kommer hendes afkom frem. Nogle af de letteste bier at lave bihoteller til, er dem, der bor i færdiglavede gange over jorden.

 

 

 

1. juni, 2019

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com