Krabber er nemme at fange, de er sjove og så kan de rende, så det kan snildt udnyttes til konkurrence.

Af Martin Hoffmann Kønig

Kloen, for der er kun én, sakser ud i luften, tydeligvis efter Malthes fingre. De mangeleddede ben spætter, men så snart de rører sandet går de i stå. otteårige Malthe og hans dobbelt så gamle storebror har hygget sig med at fange krabber til spand, og nu er det tid til, at de skal bruges til en gang kapløb.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Som førstevælger må Malthe vælge sin krabbe, men her må lidt hjælp rekvireres fra far, så i spanden er krabberne kollektivt aggressive, og 16 kløer kan nappe solidt fra sig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På næsten rad og række er de tre krabber klar til at blive sluppet fri, og så går det vilde race, eller rettere en del af det, for særligt en af krabberne har andre planer end at rende om kap med sine artsfæller. Den borer bagdelen ned i det bløde fugtige sand og forsøger at gøre sig usynlig. Men ledt på rette vej er den alligevel klar til at løbe om kap, og så er det tid til at juble.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Når man har fanget en krabbe, skal man passe godt på både sig selv og krabben. Hvis man med to fingre tager fat på siden af krabbens rygskjold, kan den ikke komme til at nappe. Prøv at studere krabben lidt. Læg mærke til øjnene, som sidder på stilke. Se om der vokser rurer på skjoldet. På undersiden af krabben ses en slags hale, som er bøjet frem under skjoldets underside. Halen afslører, om det er en han eller en hun. Hannens hale er trekantet og spids og består af 3 led. Hunnens hale er mere oval og har flere led. Da krabber ånder med gæller, kan de ikke tåle at være alt for længe oven vande. Sæt derfor krabben ud i vandet igen, når I har kigget på den. Måske kan I fange en, der er større?

11. februar, 2020

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com