Forhadt og med en ”mave” fyldt med kløende frø er hyben lidt af en stedsøn, men samtidig også blandt naturens sundeste hapsere i marmeladeglas.

Af Martin Hoffmann Kønig

Tænderne bider let i den skrigorange skal mens niårige Malthe kigger på sin storebror. Blikket er koncentreret, for vi er på rov i strandområdet, og et forkert bid i et hybenbær kan udløse en kløende gane eller i hvert fald fantasien om en kløende gane.

Omkring os er den rynkede rose, hybenroser, lige ved hånden. Skidt, siger Naturstyrelsen, fordi plantens rodnet er så tæt, at den udkonkurrerer den naturlige vegetation, og derfor skal den bekæmpes.

Men vi kan lide den, eller vi kan lide dens fladtrykte kugleformaede bær. De store saftige, røde eller orangerøde hyben, og helt ærligt en tur på rov efter hyben kan klares med næsen, for vi har at gøre med en plante, hvis blomster dufter kraftigt af roser, og som kan duftes flere meter væk. Dog mest når de blomstrer i sommermånederne.

Nu i efterårets begyndelse er vi på rov efter hyben, for vitaminbomberne skal både direkte i munden og forvandles til lækker marmelade.

Malthe er ved at få overbevist sin storebror om, at det er ok at spise hybenbærrene. Med fortænderne gnaver de sig vej ind til frøkernerne, der ikke skal spises. Skal og frugtkød er til gengæld velsmagende og tæppebombet med C og A-vitamin – en kop hyben har nogenlunde samme antal C-vitaminer som 40 appelsiner – og nærmest andægtigt tager Malthe sin kniv og renser ud i små tændstikæsker. De er fyldt med kløpulver, og ganske velegnet til at gemme til en helt særlig lejlighed, hvor en ryg fortjener at blive drillet.

Hyben kan også spises rå, og er man på langtur og løber sukkerkold, så er de velegnede, til at ”slukke” sukkertrangen, men vi skal plukke mange bær, for vi skal lave en af de bedste ”fra-have-til-bord” marmelader.

Marmeladen er god for øjnene med sin klare rene orange farve. Det er sådan en kulør, der egner sig til at hive frem for bare at stå på bordet når det rusker og bliver mørkt.

Opskrift på marmeladen:

Du skal bruge cirka to kg. hyben, det er bare om at plukke løs, og særligt i sommerhusområder og ved strandområder er der rigeligt at tage af. Først fjernes stænglen og blomsten med en lille kniv, så skæres hyben frugten over på langs, og de hvide frø pilles ud med spidsen af kniven – gem det til kløpulver.

Hybenmarmelade

Hak bærrene fint, og kog dem i en gryde med vand og citronsaft i 15 min.

Hæld hybenbærrene i en gryde med 1,5 liter vand og lad det koge i en time eller til bærrene er til at mose. Vi plejer at pifte marmeladen op med æbleskiver fra haven, ingefær og appelsinsaft.

Mos bærrene med en kartoffelmoser, og anbring blandingen i en gelepose

Steriliser seks syltetøjsglas, i kogende vand i 10 min., husk også lågene.

Anbring tre kopper hybensagt i en stor bred gryde. Tilfør en halv kop friskpresset citronsaft og pektin. Tilføj 3,5 kop sukker, og når sukkeret er opløst tilføres ½ tsk smør. Kog blandingen op, så det bobler voldsomt i ét minut. Flyt gryden og hæld hybenblandingen i syltetøjsglassene.

Skru de steriliserede låg på syltetøjsglassene. For at sikre, at lågene sidder fast kan de anbringes under kogende vand i 10 min. Når de afkøles, så vil du høre en poppende lyd, når lågene lukker til.

039 002

 

 

 

 

5. august, 2018

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com