Det er tid til at lave julenissehoveder. Det er dejligt at gå en tur i skoven, og at man samtidig kan ”handle” ind til julens hygge gør det kun endnu bedre I efteråret har vi været på kogle- og mosjagt, så nu er det om at sætte det hele sammen til hyggelige koglenisser.

Af Martin Hoffmann Kønig

De er for små, den er for skæv, men prøv lige at se der. Sølvgranen, som måske bedst kendes som nobilis er nok den mest kendte ædelgran, for det er den de fleste får pyntegran fra til jul, men det er også den gran, der har de suverænt største kogler i d  e danske skove. Op til 25 centimeter i højden og en diameter på otte centimeter. Yes, en rigtig drengedrøm, det er da dem vi skal have fat i.

Men lad være, for de er nok store, men de er svære at få fat på, for de sidder øverst på grantræet, og så smuldrer de, så man skal lakere dem med hårlak før de kan bruges. Gå i stedet på ”jagt” efter de mange kogler, som nåletræerne har smidt i løbet af sommeren. Der går mange gode snakke på en håndfuld gode grankogler, og når drengene er på tur, så kan de overskydende kogler jo bruges som ”håndgranater.”

Der er de kegleformede kogler fra rødgran, de lidt buttede fra den gule fyr, som er super gode, fordi de åbner sig og spreder frøene ud eller de nemme fra  skovfyren. Skovfyren  har to generationer af kogler, dem, der er brune nu og dem, der stadig er grønne. Det er om at lade øjne og hænder følges af.  Hvad føles bedst?  Husk at få forskellige slags kogler, for nisser er lige så forskellige som mennesker.

Kogler er krop, mos er skæg og filt er hue, så nu går jagten efter mos, og der er rigeligt at tage af. I Danmark findes der over 600 mosarter, og skoven har de fleste, selv i mindre skove kan man finde over 50 forskellige arter.

Vi går dog efter rensdyrlavet, der mest findes i klitheder, så når vi vælger skov til nissekogler, er det dem, der ligger tættest på stranden. Her finder vi den fine hede-rensdyrlav, og ud over at lavet er særdeles juledekorativt, så kan det spises, så skulle der ryge en lille tot i munden, så sker der ikke noget ved det, men det stikker, o det bruges mest som fødevarer i tørret og knust form.

Når kurven eller posen er fuld, så er det hjem til den varme cacao, tændte stearinlys, stille musik og timer med syslende hænder, så der snart er pyntet op med selvlavede koglenisser.

Sådan gør du:

Rensdyrlav trykkes fast mellem koglens åbninger. Vi brugte spidsen af en saks.

Nisseøjnene er lavet af “hætterne” eller toppen af agern. Nissenæsen af agern, der limes på koglen.

De kan limes på med limpistol, men pas på børnefingrene for  det bliver meget varmt

Nissehuen er lavet af filt, andet stof kan også bruges. Størrelsen afhænger lidt af hvor store kogler man bruger. Det er som at lave kræmmerhuse.

Vi har tegnet en cirkel efter en lille kagetallerken, skabelonen er ca. en tredjedel af denne/ altså lidt større end en kvart cirkel. Huen kan limes sammen, eller med lidt tålmodighed sys i hånden.

Kun fantasien sætter grænser for hvordan koglenisserne skal se ud. Der kan laves arme med piberensere, måske kan der findes en tot vat, hvis huen skal have kvast på, og har man ikke samlet rensdyrlav, kan man også bruge vat som skæg.

Det skal I bruge(per nissehoved):

En stor grankogle, og vælg dem, der har bredt skællene ud.

12 centimeter uldstrimmel eller rensdyrlav til skæg.

Agern til næse og agerntoppe som øjne.

16 cm rød strik 10 cm bred til huen

Lim eller en limpistol.

Hvad må man samle i skoven?

Som en tommelfingerregel må man samle det, der kan være i en plasticpose til eget forbrug. Man skal være opmærksom på, at man i private skove ikke må gå udenfor stier og veje for at samle f.eks. kogler og mos.

 

 

9. december, 2018

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com