Julefaklen finder du i naturen « Børneferie

En tur i mosen kan være starten på flere fornøjelige timer, der ender med ild og fakler.

Af Martin Hoffmann Kønig

Den mørke vintertid ligefrem råber på fakler, og der er ikke noget så hyggeligt som en gnitrende omgang ild til at hygge i den mørke have, som festlig indledning på julekomsammen eller bare som en måde, at lyse lidt op på en onsdag aften. Og en tur i mosen, hvor der skal høstes et antal dunhammere før de eksploderer til foråret, nogle gamle stearin-rester, en grill eller et bål samt en grydeske, er alt der skal til for at få de flotteste fakler.

dunhammer får stearin1Dunhammer med Martin

Stearinresterne varmes op, så de bliver en flydende masse, der får en helt speciel, siger den yngste i familien, super behagelig, duft. Derefter dyppes dunhammerne i gryden, og den flydende stearinlysene hældes fra bund mod toppen nede i gryden. Efter turen i gryden skal dunhammerne tørre lidt, og så gentages stearin påsmørringen endnu engang, så der danner sig en tydelig stearinmasse på dunhammernes buttede top.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADunhammer som fakkel

OLYMPUS DIGITAL CAMERADunhammer til skue

Så stilles dunhammerne til tørre endnu engang, de kan eventuelt puttes i jord eller sand,  og så er de efter cirka 20 minutters tørring klar som nogle af de mest dekorative og mest effektive havefakler med en brændtid på cirka en time.  Hvis dunhammerne bliver korrekt mættet med stearin, så er de så modstandsdygtige, at man sagtens kan tage dem med på tur, og bruge dem som “gående” fakler uden, at de går ud.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stearinlysene tager sig flot ud, som de bliver stadigt mere flydende.

 

 

 

9. januar, 2021

Posted In: Aktuelt forsiden, Udvalgte artikler

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com