Fugten driver, kulden byder sig til og haven fyldes med gæster vi ikke plejer at se. Haven er en biotop som vi ikke kan styre 100 procent, og det gør den sjov.

Af Martin Hoffmann Kønig

Kunne man trylle sig selv bittelille, sådan helt lille som en tændstikæske, så ville man nok blive bange, hvis de små ben bar en ud i novemberhaven. Græsset vokser stadig, men det er vådt, og op af jorden, særligt der hvor birketræerne vokser, pibler det frem med gæster vi ikke plejer at se.

Stokken er fem til 15 centimeter høj, hatten er rød-orange med hvide skæl er det samme, bare i diameter, og de hvide skæl er helt løse, så hvis vi prikker til stilken, så drysser de af.  Lamellerne er helt hvide med hvide sporer, og de vokser nærmest som en helt familie af røde ”parasoller.”

Men tag dig i agt. Det kan nok være fluesvampene er sjove, flotte og helt fortryllende at se på, men de er også giftige. Ikke sådan for alvorlig livsfarlige, for en voksen person skal have omkring et kilo i maven før dosis er dødelig, men navnet har den nappet på grund af sin evne til at slå fluer ihjel.

Opskriften på en effektiv fluedræber er en gang mosede fluesvampe tilsat mælk og godt med sukker. Fluerne elsker det, men de dør af det, så det er ikke det rene pjat.

svamp2

Svampe giver vinterhaven et anderedes legende udtryk, hvor der er mange muligheder for at gå på opdagelse. Men har man helt små børn, så er det nok bedst, at fjerne svampene, men helt væk er ikke sådan ligetil, for de har et kilometerbredt netværk under jorden, og for de større børns vedkommende, er det vigtigt at lære dem, at begå sig i naturen. Både den vilde, men også den nære i haven, så det kan være en god ide, at tage på en familierur i haven med svampebogen for at få en snak om, hvilke svampe vi kun skal kigge på og måske tage et par biler eller legetøjsdyr med ud og skabe en helt egen fantasiverden, hvor svampene er den grønne planets farverige legekammerater, og så er det værd at huske på, at svampene er med til at nedbryde og skabe grobund for nyt liv til foråret.

svamp1

 

6. november, 2020

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com