Lyserøde, grønne, blå, og hvide sutter i hundredvis på et alderskroget træ. Det er sjældent, der vokser børnesutter på træer, men i Jægerspris Slotspark virker det som om det alligevel kan ske. I hvert fald bugner parkens suttetræ med de mange mundetrøstere og på jorden kan man stadig se spor af salte og vemodige tårer, hvis man ser rigtig godt efter!

Krogede, kringlede, ranglede og fyldt med mystik og historie. Lindetræer, egetræer, sitkagraner og bøgetræer. Hele træfamilier nikker og ”taler” i vinden, og i den smukke slotspark står den indhegnede Dannereg, der er en podning af Kongeegen fra den nærliggende Jægerspris Nordskov, Europas ældste. Rundt i skoven med navne som Slotshegnet og Kohaven, i Jægerspris, er der mulighed for at stoppe op for at nyde, læse om og tale om de mange monumenter over danmarkshistorien store personer, der er spredt med mild hånd.

Vi stopper op. I lysningen kan vi se konturerne af en jættestue. En flot en af slagsen fra 3000 f.kr. På bakkens top halvt står halvt ligger et ramponeret stenmonument med inskription om Kong Frederik den femte, der i 1744 fik jættestuen gravet ud, og sådan er det her. Her er kongernes aftryk fra 1400-tallet til den sidste oldenborger Frederik den Syvende, der købte slottet til sit private eje i 1854,og som blev lensgrevindens arvegods og siden den stiftelse, der driver skov, mark og slot i dag.

Vi er på tur i en af landets vel nok smukkeste, sjoveste og mest historiemættede skove i Jægerspris, helt tæt på Jægerspris slot, og dermed den aparte, men smukke kærlighedshistorie om Kong Frederik den Syvende og lensgrevinde Danner, tidligere Louise Rasmussen, der ligger begravet i parken.

Selvom vinteren ikke er til besøg i det hyggelige slots mindestuer, så er her så rigeligt at opleve, og oftest har man den skønne skov noget nær for sig selv.

Lindetræer har altid haft deres hjem i slotsparken, og særligt langs den flere hundrede meter lange alle fra Ryet i Slotshegnet mod slottets nordlige side var en ganske særlig smuk en af slagsen. Plantet i 1740erne, men nu er de alle ”døde,” fældet af ælde og skovarbejdere, så nu kan man gå langs en lindetræs alle, fyldt med træ”babyer,” som ad åre vil vokse sig lige så majestætiske som slottets  historie.

Som skilderhuse står armygrønne trækasser rundt i slotsparken. De giver husly til nogle af parkens sanstensmonumenter, som ikke tåler frost og alt for meget regn, og sådan er det i den herlige skov, for her passer man på historien.

3. november, 2019

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com