Sandet er fint, stenene ligger klar til at slå smut, badetøjet kan luftes, men vandet er koldt og passer man ikke på kan det blive ganske farligt.

Af Martin Hoffmann Kønig

Solens stråler kaster sig konkurrerende med den perfekte smutsten, der suser hen over vandets overflade. Seks-syv-otte smut. Et fedt sted at nappe en hurtig far-søn konkurrence.

Omkring os er Strandens sand pulverfint, slet ikke som strande er flest i Danmark, nogle steder er der en anelse for lidt sand, så jorden titter frem, men sydlandsk strandstemning er ikke svær at få øje på. MTB cykler suser på stien over os, hundeluftere på gåtur  i græsset, og en mand er klar til at dyrke outdoor-motion mens vores næsebor har fået færten af mad på grill.

Grusgrave har det med at ligge på ganske naturskønne områder, og når de ikke længere er egnede til råstofudvinding, så er der tit ikke mange, der skænker dem en tanke.

Men ikke den gamle grusgrav i Søndre Plantage, fem kilometer syd for Varde by, som Varde Kommune har omskabt til et fantastisk spændende badesøområde, og hvis I tager jer selv i at være svedende natur- eller badetrængende mens I er på besøg i Vestjylland, så er Nysø et herligt sted at besøge. Skjult bag en større plantage kræver det dog et sikkert blik på kortet eller selskab med en lokalkendt for at finde området, men det er turen værd.

Grusgrave har det bare med at skabe en halvfarlig natur under vandet, så det er også et område, hvor man skal tage sig i agt når man vil bade i den fabelagtige badesø. Vandet er azurblåt, klart, blankt og i den grad appetitlig for øjnene, men under vandoverfladen lurer faren.

I vandet bliver der nemlig temmelig hurtigt dybt, så man skal tage det alvorligt, når kommunen har afgrænset svømmeområdet med tydelige flydespærrer, for de stejle og pludselige skrænter under vandet gør det super farligt og vandet kan bide kulde ind i selv de mest badegarvede svømmere.

Flere steder i grusgraven har man taget fat om nældens rod, og en gravemaskine har udjævnet en del af området, men hold øje med børnene og lad dem aldrig bade alene i badesøen.

Et kæmpe plus for området er, at der stort set er garanti for ingen forurening, fordi der ikke er udledning af spildevand fra å-udløb, og det er stort set kun skidende fugle, der kan være årsag til forurening.

19. maj, 2021

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com