Sådan en laber slimet klat lige fra havbunden. Det er mums, eller i hvert fald ret sjovt at prøve, hvis turen går til Limfjorden, men tag dig i agt, for man skal huske et par forholdsregler.

Af Martin Hoffmann Kønig

11-årige Malthe tripper på stedet, han skraber i stenene på stranden og holder sig for næsen. I hånden har han en nyåbnet østers, plukket lige fra Limfjorden, og han vil bare smage, for det er ikke hver dag man får mulighed for at spise luksus fra havet.

Vi er ved Limfjorden, tæt på den lille stationsby Vinderup og øjnene kan finde fæste i Struers skyline. Havet har taget efterårstøjet på og viser mere end ”mælketænder,” men noget af det hyggeligste er en tur på stranden, hvor sten i alle former blander sig med drømmen om at finde rav, forsteninger eller noget, der kan puttes i munden.

Med tre kæmpe store øster si hånden giver vi os i kast med det, der er sværest. At åbne de små labre luksusretter. De holder godt fast på deres kostbare kød, men tanken om, at vi skal til at spise af naturen og måske finde en af de sjældne perler, gør at vi kaster alle bekymringer over bord.

Men pas på. Østers er en genstridig sag, og skallerne er som barberblade mod hænderne, så husk en god kniv, vær stærk, når skallen skal bankes åben på en sten eller husk plaster i rullevis, for der kan nemt flyde håndblod.

Efter flere minutters kamp får vi has på skallen, og så er det sandhedens stund. Malthe holder sig for næsen og fører den saltvandsduftende slimklat mod munden,

At spise en østers kan dele vandene, men det er lige så simpelt som at sætte tænderne i en gnaveagurk, og kan spises helt naturel eller med et par stænk citron eller rødvinseddike med finthakkede skalotteløg

Mums

Husk:

En gammel tommelfingerregel siger, at man kan samle østers i de måneder, hvor bogstavet r indgår. Det betyder, at sæsonen løber fra primo september til ultimo april.

Naturstyrelsen fraråder, at man samler ved å- eller spildevandsudløb, havneudløb og byer. Vandet skal have været klart gennem længere tid, før du kan samle der. Du kan også holde dig opdateret på Fødevarestyrelsens hjemmeside om evt. algeudbrud. I forhold til mængden, så må man tage lige så mange østers, du selv kan bære.

Husk også handsker til at beskytte hænderne, for østers er knivskarpe:

Der er flere ting, du kan være opmærksom på, når man skal vurdere en østers’ kondition. Det er svært at vurdere på udseende og smag om en østers er ramt af giftige alger desværre, men i langt de fleste tilfælde er man sikker ved at være opmærksom på følgende forhold:

Vær opmærksom på, at østersen yder modstand, når du åbner den, og at den ikke er ’slap’. Desuden er det afgørende, hvordan den ser ud. Den skal være cremefarvet i kødet, og kroppen fylde underskallen helt ud. Dernæst, lugt til den. Lugter den råddent eller fisket, skal den kasseres, for det eneste en sund, spiseklar østers skal dufte af, er appetitligt af helt frisk hav.

 

 

 

7. juli, 2020

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com