Lavtlønnet, hårde akkorder og til tider farlige arbejdsvilkår. I Sri Lanka kan det være et hårdt liv, at være teplukker, men det har også sine fordele.

Af Martin Hoffmann Kønig

Grønne bjerge bugter sig så langt øjet rækker, og som farverige prikker vrimler det med teplukkere bjerge op og bjerge ned. Vi er i Ella, et af Sri Lankas vigtigste teområder, og her møder vi teplukkerne, som er dem, der får det hele til at løbe rundt.

Med lynkvikke fingre plukker og vrider de de yderste blade af de buskede tetræer. Time ud og time ind. På de største plantager skal hver plukker have fyldt omkring 20 kilo i sækken, før dagens akkord er nået, og der er lang vej, når hver plante har plukbare blade for nogle få gram.

Efter nogle timers plukken, omkring middagstid, vandrer de barfodede plukkere, som oftest tamilier fra Indien, afsted til en række samlingspunkter, hvor bladene samles og vejes, og så er det tid til en pause.

Teplukker

Snakken vander mellem de kvindelige plukkere, og de sætter sig i grupper af to til fire, mens pausens bindemiddel bliver gjort klar. For ingen teplukkere uden en god kop varm te midt på dagen, og selvom remedierne er af plastic og primitive, så bliver der gjort noget ud af det, når en solid kop te skal nydes.

Teplukker2

Man ved de godt. De slider og slæber, og sjældent har plukkerne andre muligheder end et langt og hårdt arbejdsliv på teplantagerne, men derfor er det alligevel et betagende syn at lade sig opsluge af, når man er på tur i Sri Lanka.

Så tag en pause sammen med teplukkerne, og nyd stemningen og en god kop te.

 

 

 

 

12. juni, 2019

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com