Hjorten brøler sin kongestatus til flokkens hunner mens Malthe er på vej op i det store egetræ. Det er tid til at få splinter i numsen, brændenælder på anklen og beskidte bukser. I Dyrehaven ved Klampenborg er krondyrenes parringstid, brunst, begyndt. Den varer i hele oktober måned, og det er der hundyrene søger mod de stærkeste hjorte, dem, der brøler mest, og der hvor hannerne bader i en blanding af urin og mudder i små sølehuller, for at dufte ekstra maskulint. Det skal nydes, men på afstand, for en kronhjort i brunst er ikke til at spøge med.

Men det er heller ikke derfor vi er i skoven, for vi skal klatre. Børn skal hoppe, de skal trille, klatre og have lov til at blive beskidte og få blå mærker. For det bliver de klogere af, og lige nu er skovene de bedste legepladser der findes – det er bare om at komme afsted. Børn bør kun sidde stille halvanden time om dagen, for det er igennem fysisk aktivitet, kreativ udfoldelse og påhitsomheden, at børn bliver klogere i deres krop og hjerne.

I Dyrehaven ved Klampenborg er der mange gode træer at klatre i, både for den rutinerede børneklatrer og nybegynderen, der kan have glæde af de mange væltede træer. Børn og katte har noget til fælles. De er super gode til at klatre, men bedst op, og nogle gange kan de ikke komme ned uden hjælp.

traehule

Bare husk på, at det er børnenes oplevelse, så pak nu de gode råd og bekymringerne ned. Det er meget sjældent, vist nok aldrig, sket, at børn er klatret op i et træ for så aldrig at komme ned igen. At kunne klatre er et overlevelsesinstinkt, som vores forfædre havde god glæde af, når de skulle flygte fra vilde dyr, og så er det sundt for koncentrationen, musklerne, koordinationen, motorikken og selvtilliden, og vigtigst – det er super skægt.

Når nu turen går mod trætoppen, så er det værd at holde øje, for her kan vi møde egern, skovmår, ugler og stor flagspætte, der alle bruger træerne som deres hus og redehul, gg for den seje kan man jo tage en kikkert med sig på klatretur.

De tusegamle eges hjemsted

Kongeegen, med en alder på anslået 2000 år havde engang en omkreds på over 14 meter, og den var en kæmpeeg da Gorm den Gamle regerede. I dag falmet og uden hovedgrene, men den er der, ligeså er den over 800 år gamle storkeeg et syn og en tanke værd. I dag uden levende grene, den sidste faldt af i       1980, men stadig et vidnesbyrd om fortidens storhed.

Den tredje af de kendte ege, Snoegen, står i Øllemosen. De sidste blade visnede i efteråret 1991, men med en fødselsattest på over 700 år er det stadig værd at gå på jagt efter stuppen, der i brysthøjde har en omkreds på 8,7 meter.

Jægerspris Skovdistrikt, der hører under Kong Frederik den Syvendes stiftelse ved Jægerspris, er en naturperle, som for få kender. Skoven er stor, og er særlig kendt for sine kæmpeege, der både er fantastiske for øje og for børneklatrere.

traehjortetrae2klatre

trae3-i-toppentrae3kikkert

 

traemorogbarn

22. oktober, 2020

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com