Når der skal tyndes ud i havens træer er det også muligt, at far og børn kan få lov at stable, lege og skabe nye rum i haven.

Af Martin Hoffmann Kønig

Find en pind, der er mindst lige så lang som din arm. Hold pinden lodret og i strakt arm. Hold den sådan at stykket over din hånd er lige så langt som din arm.

Vi er i haven, og Malthe er underlagt fars nye dille. Fæld-selv-træer-men-ikke-så-store-at-de-er-farlige, og nu skal vi have matematikken til hjælp, for vi skal jo vide, hvor højt træet er, og hvor langt det falder.

På med pinden, og så stiller vi os foran træet. Pinden skal holdes lodret og i strakt arm. Pinden skal dække træet. Toppen af pinden skal flugte med toppen af træet og bunden af pinden skal flugte med træets rod. Afstanden fra hvor du står nu, er den samme som træets højde. Mål afstanden fra dig og til træet, og du har højden på træet.

Hokus-pokus, far ved, hvor langt træet falder i haven, og Malthe har lige øvet sig i at bruge ligedannede trekanter, hvilket jeg nu ikke er helt sikker på, at han selv ved, for så er det ikke sikkert det gik så nemt.

Der skal saves, klippes og hugges når man har en have, og der er ingen grund til ikke at have det sjovt samtidig. Et par birketræer bliver kun skåret halvt ned, og vupti er de blevet til supersjove totempæle som man både kan danse omkring, skære i og farvelægge. En god sideeffekt er, at træet på den måde er med til at fremme havens biodiversitet som herligt bo for insekter og svampe.

Og når træer fældes er der små sidegevinster i form af grene og kviste, som kan samles til kvasbunker rundt omkring i haven, og på den måde skabe herlige levesteder for et utal af insekter som biller, edderkopper og vilde bier.

Og det allerbedste er brændet. Ikke nødvendigvis fordi det giver varme til havebålet eller brændeovnen, men fordi en brændestabel er noget af det hyggeligste at stable, at se på og samtidig fungerer som en helt igennem perfekt måde at skabe sjove, anderledes og fantasifulde ruminddelere i haven.

Bare husk, at brændestablen ikke bør anlægges direkte på jorden, for så risikerer du at brændet rådner. Brug en palle, større stykker træ eller træflis som bund.

 

 

 

12. juli, 2019

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com