Malthe hiver fornøjet i den sorte hank til spanden. Den er svær at løfte fra jorden, for spandens ”mave” er fyldt. Fyldt med de lækreste æbler. Ingrid Marie krydsningen mellem Cox Orange og Guldborg- Æblet med den røde kind – der helst skal spises før det er fuldmodent, for så har det en helt særlig syrlig og sprød indmad, og så ananasæblerne, der kan blive et af sensommerens helt fine, saftige og søde æbler.

Det er æbletid.

Plunk, plunk. Blot antydningen af en oktobervind på besøg får æblerne til at slippe deres tag i grenene og lægge sig fint til rette som et tæppe over græsset.

Store dynger af æbler på græsset danner et slimlag, som er noget skidt for græsplænen, og da dræbersneglene knuselsker det fugtige miljø som en bunke rådnende æbler skaber, er det en god ide at fjerne de fleste æbler, bare ikke dem alle, for i moderate mængder er der også guf i dem til havens mikroliv.

På kompostbunken med de æbler der rådner, og så er det ellers om at gå i gang med at forvandle de resterende til lækre sager.

Jeg elsker den sart lyserøde og let pludrede drik, vi får når vi juicer vores æbler, og så er der slik at hente i juicerens filter. Den bløde, findelte masse, som bliver til overs, når saften er presset ud af æblerne kaldes pulp, og den er genial til at fylde i fredagens slikskål.

Slik af æblepulp:

Saml pulpen på en bageplade, rul den ud til en flad masse og put den mindst en time i ovn

Større æblestykker i pulpen tages fra.

Brug en opklippet frysepose oven på pulpen når der rulles, for at undgå at pulpen klistrer fast til kagerullen.

Udrulles tyndt, ca 1/2 cm.

Stødt kanel kan drysses over pulpen, hvis denne smag ønskes.

Pulpmassen skal tørre i ovn, 75-100 grader varmluft 1-2 timer (afhænger af tykkelsen/ovnen).

Hold øje med det undervejs. Skal være en tør med stadig blød i pulppladen.

Derefter klippes pulpen ud i strimler ca. 3cm.

Hygiejne i forhold til nedfaldsæbler:

Da vi lige nu bruger af nedfaldsæblerne er det vigtigt at tage nogle få forholdsregler for at holde en høj hygiejne.

Skyl æblerne, så de renses for dyresnask og jord, og kig særligt efter fugleekskrementer. Er der fuglelort på æblerne så brug dem alene til at koge mos eller smid dem ud.

Opskrift på æblechips:

Skær kernehuset ud og skær æblerne i tynde skiver.

Læg skiverne på en bradepande oven på bagepapir, og put enten kanel eller lidt sukker hen over dem. I ovnen, varmluft, i to timer, på 110 grader.

 

 

12. september, 2018

Posted In: Aktuelt forsiden

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com